Suroviny
- květák (menší) 2 ks
- máslo 3 lžíce
- červená cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- brambory (velké) 2 ks
- kuřecí vývar 1500 ml
- tvrdý sýr (2 druhy oblíbených sýrů nastrouhaných nahrubo) 200 g
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Vařte a míchejte zhruba 5 minut, dokud cibule nezesklovatí.
- První květák rozeberte na malé růžičky, brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Brambory, květák a vývar přidejte do hrnce. Vařte, dokud květák není měkký.
- Mezitím si druhý květák oberte na růžičky a uvařte doměkka ve vroucí osolené vodě.
- Polévku rozmixujte ručním mixérem dohladka. Nalijte do žáruvzdorných misek, přidejte několik růžiček květáku a posypte sýrem.
- Misky vložte do mírně předehřáté trouby a zapékejte 2–3 minuty nebo dokud se sýr nezačne rozpouštět. Vytáhněte z trouby, posypte petrželkou a čerstvě namletým pepřem.