Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květáková sýrová polévka
Suroviny (6 porcí)
- menší květáky 2 ks
- Máslo 3 lžíce
- červená cibule 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- velké brambory 2 ks
- kuřecí vývar 1500 ml
- tvrdý sýr (2 druhy oblíbených sýrů, nastrouhaných nahrubo) 200 g
- čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Vařte a míchejte zhruba 5 minut, dokud cibule nezesklovatí.
- První květák rozeberte na malé růžičky, brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Brambory, květák a vývar přidejte do hrnce. Vařte, dokud květák není měkký.
- Mezitím si druhý květák oberte na růžičky a uvařte doměkka ve vroucí osolené vodě.
- Polévku rozmixujte ručním mixérem dohladka. Nalijte do žáruvzdorných misek, přidejte několik růžiček květáku a posypte sýrem.
- Misky vložte do mírně předehřáté trouby a zapékejte 2–3 minuty nebo dokud se sýr nezačne rozpouštět. Vytáhněte z trouby, posypte petrželkou a čerstvě namletým pepřem.
Květáková sýrová polévka. Foto: Sweet pixel blog
Nejen sladké pokušení...
Sweet pixel blog je o propojení dvou mých vášní – jídla a fotografování. Jídlu se intenzivně a bez přestávek věnuji od léta roku 1985. K fotografování jsem se shodou šťastných okolností dostala o 25 let později a tato událost se zcela překvapivě a nečekaně stala významným mezníkem v mém životě.
Důležité jsou ty hodiny a dny, kdy se zavřu do kuchyně a připravuji, krájím, vařím, míchám, ochutnávám, peču, zdobím, upravuji, běhám se stativem v kuchyni, nadávám, clona, čas, krocení světla, odrazy, odlesky a cvak, cvak... a nakonec, když se všechny pixely poskládají tak, jak jsem od začátku chtěla, a já pojídám výsledný produkt svého snažení, přijde přesvědčení, že takhle vypadá jeden z nejskvělejších koníčků vůbec... :-) Jana Klinkovská