Suroviny
- máslo 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový oříšek
- květák 1 ks
- mléko 250 ml
- smetana ke šlehání 100 ml
- žloutek 1 ks
- pažitka 1 lžíce
Na knedlíčky
- slanina 150 g
- houska 3 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- polohrubá mouka 60 g
- sůl
- máslo 150 ml
- vejce 1 ks
- mléko 2 lžíce
Postup přípravy
- Slaninu nakrájejte na kostičky, opečte na pánvi, a když pustí tuk, přidejte housku pokrájenou na kostičky a osmahněte dozlatova a křupava. Pokud je vypečeného tuku málo, můžete přidat lžíci až dvě másla nebo ke slanině na kostičky nakrájený špek. V míse si připravte těstíčko z mouky, soli, mléka, vejce a rozpuštěného másla. Pak do něj zamíchejte housku se slaninou, petrželku, propracujte a nechte odpočívat, než uvaříte polévku. Zatímco těsto odpočívá, rozehřejte v hrnci máslo, zasypte moukou, promíchejte a mouku osmahněte. Zalijte necelým litrem vody, prošlehejte, osolte, ochuťte muškátovým oříškem a troškou mletého pepře a přiveďte k varu, občas promíchejte.
- Vařte 5–10 minut, než připravíte květák a knedlíčky. Z odpočinutého těsta na pomoučeném prkénku vytvarujte kouličky ve velikosti vlašského ořechu. Květák očistěte a rozeberte na menší růžičky – košťál pokrájejte a přidejte do polévky. Velikost květáků se velmi liší, proto použijte buď, celý nebo polovinu, cílem je, aby ho bylo v polévce hodně. Dolijte mlékem a až začne vařit, přidejte i knedlíčky.
- Vařte dalších 5 minut a polévku vypněte. Mezitím rozmíchejte žloutek se smetanou a vmíchejte ji do polévky. Posypte pažitkou a podávejte.
Vyzkoušejte také delikátní krémovou polévku z květáku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE