Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krémová květáková polévka se sýrem s modrou plísní
Květáková polévka je v české kuchyni velice populární, to je jasné. Vždy je krásně krémová a chuťově jemná. Vylepšit ji ale můžete například modrým sýrem a skvělými křupavými krutonky, pak už jí neodoláte ani trochu!
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- lístky rozmarýnu 1 a 1/2 lžíce
- květák 1 ks
- mléko 500 ml
- kuřecí vývar 500–600 ml
- den starý chléb 200 g
- smetana 80 ml
- sůl, pepř
- sýr s modrou plísní 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Polovinu oleje rozpalte v hrnci, přidejte nakrájenou cibuli a 5 minut opékejte.
- Vmíchejte nakrájené 2 stroužky česneku a nechte minutu opékat.
- Poté přidejte na růžičky rozebraný květák bez košťálu. Krátce opečte a přidejte mléko a vývar.
- Přiveďte k varu a nechte 20 minut probublávat.
- Mezitím smíchejte na kostičky nakrájený chleba se zbytkem oleje a rozmarýnem na plech.
- Při 200 °C pečte 10 minut (hlídejte, ať ho nespálíte).
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Přidejte do ní smetanu, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s krutonky, sýrem a pokapané olejem.
Češka z Česka
Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.
Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…
• facebook @ceskazceska.cz
• Instagram @ceskazceska.cz