Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rozmarýn (lístky) 1 a 1/2 lžíce
- květák 1 ks
- mléko 500 ml
- kuřecí vývar 500–600 ml
- chléb (den starý ) 200 g
- smetana 80 ml
- sýr s modrou plísní 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Polovinu oleje rozpalte v hrnci, přidejte nakrájenou cibuli a 5 minut opékejte.
- Vmíchejte nakrájené 2 stroužky česneku a nechte minutu opékat.
- Poté přidejte na růžičky rozebraný květák bez košťálu. Krátce opečte a přidejte mléko a vývar.
- Přiveďte k varu a nechte 20 minut probublávat.
- Mezitím smíchejte na kostičky nakrájený chleba se zbytkem oleje a rozmarýnem na plech.
- Při 200 °C pečte 10 minut (hlídejte, ať ho nespálíte).
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Přidejte do ní smetanu, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s krutonky, sýrem a pokapané olejem.