Suroviny
- květák (menší ) 1 ks
- kari koření 2–3 lžičky
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- olivový olej 6 lžic
- červená cibule (větší ) 1 ks
- kapusta několik listů
- mrkev 4–5 ks
- vývar 1 litr
- mandlové mléko (nebo kokosové mléko (nápoj)) 250 ml
- chilli papričky (drcené sušené ) 1/2 lžičky
- bylinky (čerstvé )
- sekané oříšky ( nebo rozdrcené celozrnné slané sušenky na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Růžičky květáku promíchejte v míse s kari kořením, polovinou rozdrceného česneku, římským kmínem, paprikou, solí a 3 lžícemi oleje. Květák rozestřete na plech, vložte do trouby a pečte asi 20 minut, až květák zkřehne, ale bude ještě pevný.
- Zatímco se květák peče, očistěte a nadrobno nakrájejte zbylou zeleninu. Upečený květák rozmixujte tak, až bude připomínat zrnka rýže.
- V hrnci rozehřejte zbylý olej a osmažte na něm zbylý česnek a cibuli, až se rozvoní, asi 5 minut. Vlijte vývar, mléko, přidejte ostatní zeleninu, rozmixovaný květák, chilli a uveďte do mírného varu. Povařte ještě 20 minut, před podáváním osolte a podávejte posypané bylinkami, oříšky, krekry…