Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečená pikantní květáková polévka
S křupavými růžičkami zkuste naložit mnohem razantnějším způsobem, než je u nás zvykem – ovšem s vynikajícími výsledky. Tak do toho!
do 1 hodiny
6–8 porcí
Článek
Nejlepší zimní polévky
Polévka je grunt a v zimě to platí dvojnásob. Není nic lepšího, než si dát po příchodu domů misku hřejivé syté polévky, která udělá dobře na těle i na duši. Vybrali jsme...
Suroviny (6–8 porcí)
- menší květák 1 ks
- kari koření 2–3 lžičky
- česnek, rozdrcený 2 stroužky
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- mletá paprika 1/2 lžičky
- Olivový olej 6 lžic
- větší červená cibule 1 ks
- několik listů kapusty
- mrkev 4–5 ks
- Vývar 1 litr
- mandlové nebo kokosové mléko (nápoj) 250 ml
- drcené sušené chilli papričky 1/2 lžičky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvé bylinky, nasekané oříšky nebo rozdrcené celozrnné slané sušenky na ozdobu
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Růžičky květáku promíchejte v míse s kari kořením, polovinou rozdrceného česneku, římským kmínem, paprikou, solí a 3 lžícemi oleje. Květák rozestřete na plech, vložte do trouby a pečte asi 20 minut, až květák zkřehne, ale bude ještě pevný.
- Zatímco se květák peče, očistěte a nadrobno nakrájejte zbylou zeleninu. Upečený květák rozmixujte tak, až bude připomínat zrnka rýže.
- V hrnci rozehřejte zbylý olej a osmažte na něm zbylý česnek a cibuli, až se rozvoní, asi 5 minut. Vlijte vývar, mléko, přidejte ostatní zeleninu, rozmixovaný květák, chilli a uveďte do mírného varu. Povařte ještě 20 minut, před podáváním osolte a podávejte posypané bylinkami, oříšky, krekry…
Pečená pikantní květáková polévka; foto: Marek Kučera