Inna Valoušková

Pečená květáková polévka s mrkví

Moje hodnocení
7x

Plinius starší popisuje ve své encyklopedii Naturalis historia květák jako nejchutnější ze všech brukvovitých rostlin. Květák má silné protizánětlivé účinky a jeho pravidelná konzumace snižuje pravděpodobnost výskytu rakoviny. Za jeho nevábný odér můžou chemické přípravky při pěstování. Pomůže vařit ho v odkrytém hrnci s bobkovým listem a novým kořením nebo upéct v troubě s bylinkami, zezlátne a jemně zesládne.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Květák omyjte, rozeberte na růžičky a dejte je na připravený plech. Košťál pokrájejte na menší kousky. Mrkev očistěte a pokrájejte na silnější kolečka, cibuli oloupejte a pokrájejte na čtvrtky, česnek jen oloupejte. Vše přidejte ke květáku, posypte bylinkami, osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě 25 minut doměkka.
  2. Upečený česnek oloupejte nebo vymačkejte dužinu do mixéru. Přidejte k němu upečenou zeleninu, zalijte vývarem a rozmixujte dohladka.
  3. Rozmixovanou polévku přelijte do hrnce a přiveďte k varu. Dochuťte solí a pepřem, přilijte smetanu a povařte ještě 2 minuty.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty