Pečená květáková polévka s mrkví
Zdroj: Ze zahrádky až na stůl
Pečená květáková polévka s mrkví
Zdroj:
Ze zahrádky až na stůl
Plinius starší popisuje ve své encyklopedii Naturalis historia květák jako nejchutnější ze všech brukvovitých rostlin. Květák má silné protizánětlivé účinky a jeho pravidelná konzumace snižuje pravděpodobnost výskytu rakoviny. Za jeho nevábný odér můžou chemické přípravky při pěstování. Pomůže vařit ho v odkrytém hrnci s bobkovým listem a novým kořením nebo upéct v troubě s bylinkami, zezlátne a jemně zesládne.
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Květák omyjte, rozeberte na růžičky a dejte je na připravený plech. Košťál pokrájejte na menší kousky. Mrkev očistěte a pokrájejte na silnější kolečka, cibuli oloupejte a pokrájejte na čtvrtky, česnek jen oloupejte. Vše přidejte ke květáku, posypte bylinkami, osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě 25 minut doměkka.
-
Upečený česnek oloupejte nebo vymačkejte dužinu do mixéru. Přidejte k němu upečenou zeleninu, zalijte vývarem a rozmixujte dohladka.
-
Rozmixovanou polévku přelijte do hrnce a přiveďte k varu. Dochuťte solí a pepřem, přilijte smetanu a povařte ještě 2 minuty.
Pečená květáková polévka s mrkví 2
Zdroj: Ze zahrádky až na stůl
Pečená květáková polévka s mrkví 2
Zdroj:
Ze zahrádky až na stůl
Pečená květáková polévka s mrkví
Zdroj: Ze zahrádky až na stůl
Pečená květáková polévka s mrkví
Zdroj:
Ze zahrádky až na stůl