Suroviny
- květák (menší ) 1 ks
- mrkev (střední ) 2 ks
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- bylinky (sušené italské ) 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce
- vývar (zeleninový nebo kuřecí ) 1 litr
- smetana ke šlehání 100 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Květák omyjte, rozeberte na růžičky a dejte je na připravený plech. Košťál pokrájejte na menší kousky. Mrkev očistěte a pokrájejte na silnější kolečka, cibuli oloupejte a pokrájejte na čtvrtky, česnek jen oloupejte. Vše přidejte ke květáku, posypte bylinkami, osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě 25 minut doměkka.
- Upečený česnek oloupejte nebo vymačkejte dužinu do mixéru. Přidejte k němu upečenou zeleninu, zalijte vývarem a rozmixujte dohladka.
- Rozmixovanou polévku přelijte do hrnce a přiveďte k varu. Dochuťte solí a pepřem, přilijte smetanu a povařte ještě 2 minuty.
Pečená květáková polévka s mrkví 2 Zdroj: Ze zahrádky až na stůl
Pečená květáková polévka s mrkví Zdroj: Ze zahrádky až na stůl