Suroviny
- máslo 2 lžíce + 2 lžičky na bagetu
- řapíkatý celer (nakrájený nadrobno) 1 menší řapík
- bílá cibule (malá, nakrájená nadrobno) 1/2 ks
- kuřecí vývar 500 ml
- plnotučné mléko 250 ml
- květák (rozebraný na malé růžičky) 500 g
- brambory (malé nové, nakrájené) 200 g
- tymián (čerstvý ) 1 snítka
- česnek (rozdrcený) 1 malý stroužek
- strouhaný parmazán
- bageta (plátky, k podávání)
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Osmažte na něm nakrájený řapík celeru a cibuli až zvláční, trvá to asi 6 minut. Zalijte vývarem a mlékem a na vysokém stupni uveďte do varu, pak příkon snižte. Vložte tymián.
- Přidejte květák a brambory a na nízkém stupni vařte doměkka asi 30 minut. Tymián vyhoďte. Zatímco se polévka vaří, potřete plátky bagety změklým máslem promíchaným s česnekem a sýrem a v troubě předehřáté na 180 °C je zapékejte dozlatova asi 8 minut.
- Polévku případně po částech rozmixujte dohladka a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ji s křupavými plátky bagety se sýrem.
PRIMA TIP: Pokud je seženete, použijte místo brambor topinambury. Pevné hlízky mají velmi příjemnou, oříškovou chuť a jsou velmi zdravé.
Vyzkoušejte také smetanovou pórkovou polévku s brambory podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE