Delikátní květáková polévka se sýrovými tousty

Moje hodnocení
11x

Tahle klasika české kuchyně získává díky jinému způsobu přípravy úplně nové parametry, chutná jemně pikantně a působí také velmi elegantně.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • máslo 2 lžíce + 2 lžičky na bagetu
  • řapíkatý celer nakrájený nadrobno 1 menší řapík
  • malá bílá cibule nakrájená nadrobno 1/2 ks
  • kuřecí vývar 500 ml
  • plnotučné mléko 250 ml
  • květák, rozebraný na malé růžičky 500 g
  • malé nové brambory, nakrájené 200 g
  • čerstvý tymián 1 snítka
  • sůl a čerstvě namletý bílý pepř
  • česnek, rozdrcený 1 malý stroužek
  • nastrouhaný parmazán
  • plátky bagetky k podávání

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Osmažte na něm nakrájený řapík celeru a cibuli až zvláční, trvá to asi 6 minut. Zalijte vývarem a mlékem a na vysokém stupni uveďte do varu, pak příkon snižte. Vložte tymián.
  2. Přidejte květák a brambory a na nízkém stupni vařte doměkka asi 30 minut. Tymián vyhoďte. Zatímco se polévka vaří, potřete plátky bagety změklým máslem promíchaným s česnekem a sýrem a v troubě předehřáté na 180 °C je zapékejte dozlatova asi 8 minut.
  3. Polévku případně po částech rozmixujte dohladka a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ji s křupavými plátky bagety se sýrem.

PRIMA TIP: Pokud je seženete, použijte místo brambor topinambury. Pevné hlízky mají velmi příjemnou, oříškovou chuť a jsou velmi zdravé.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty