Suroviny
- hovězí steak (ze svíčkové) 4 ks (po cca 150 g)
- pomeranč (nejlépe bio) 2 ks
- cukr krupice 1 lžička
- olivový olej 8 lžic
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- nové koření 1 lžička kuliček
- červený pepř 1 lžička kuliček
- kakao (lépe drcené kakaové boby) 2 lžičky
- sůl (vločková)
- směs listových salátů
- květák 500 g
- máslo 50 g
Postup přípravy
- Pomeranče důkladně umyjte horkou vodou a osušte je. Z jednoho pomeranče ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. V hrnci nechte zkaramelizovat cukr do světle hnědé barvy a vmíchejte k němu pomerančovou šťávu. Chvíli za častého promíchávání vařte, až směs zhoustne a budete jí mít asi 3 lžíce.
- K zahuštěné šťávě vmíchejte 6 lžic olivového oleje a ocet. Zbylý pomeranč oloupejte tak, aby na dílcích nezůstala bílá vrstva, a rozdělte je na filátka, která promíchejte se zálivkou.
- V mlýnku na koření nebo v hmoždíři rozdrťte kuličky koření a případně drcené boby a promíchejte s nastrouhanou pomerančovou kůrou, vločkovou solí a kakaem, nemáte-li boby.
- Z květáku odstraňte tuhé části, povařte ho 5 až 6 minut ve vroucí osolené vodě a pak nakrájejte na silnější plátky. Troubu předehřejte na 150 °C.
- V silnostěnné pánvi rozehřejte zbylý olej a polovinu másla a opečte steaky z obou stran, aby se zatáhly. Osolte je a v zapékací formě je pak dejte do trouby na druhou příčku odspodu a nechte ještě asi 10 až 12 minut propékat. Pak je poprašte částí směsi koření a kůry a zabalené v alobalu nechte ještě asi 5 minut odpočívat.
- Na zbylém másle zprudka opečte plátky květáku. Na talíře rozložte opláchnuté a osušené salátové listy, pomerančový salát, steaky, které posypte zbylou kořenicí směsí, a opečený květák.
Vyzkoušejte také hovězí steak s dipem z pečeného česneku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí steak s dipem z pečeného česneku a restovanou zeleninou