Česnekový dip
- zakysaná smetana 200 g
- tučný tvaroh 100 g
- česnek 1 palice
- sůl
- pepř (čerstvě namletý )
- pažitka (nasekaná )
Steak
- hovězí steak (vyzrálé hovězí rib-eye steaky) 5 ks po 300 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý černý)
- cukr 1 lžička
- máslo 100 g
- rostlinný olej 2–3 lžíce
- špek (kousek na potření grilu)
Zelenina
- zelené fazolky 2 hrsti
- cherry rajčata 200 g
- červená cibule (menší ) 2 ks
- chilli papričky (kousek )
- česnek 3 stroužky
- olej 2–3 lžíce
- kukuřice (uvařená ) 1 ks
Postup přípravy
- DIP: Z palice česneku odřízněte vršek, aby byly se obnažily všechny stroužky. Česnek mírně osolte, opepřete a zakápněte olejem. Palici zabalte do alobalu a pečte při 180 °C asi 40 minut, ke konci ještě můžete česnek dopéct pod grilem. Asi 4 až 5 stroužků upečeného česneku rozmačkejte a v misce promíchejte se zakysanou smetanou, tvarohem a nasekanou pažitkou. Dip podle potřeby dochuťte pepřem a špetkou soli.
- STEAK: Minimálně hodinu před grilováním vyndejte maso z lednice, nedostane pak takový teplotní šok na grilu a bude chutnat tak, jak má. Gril by měl být vyhřátý asi na 250 °C. Rošt očistěte kartáčem a potřete kouskem špeku, snáze se obtiskne mřížka do masa. Steak z obou stran mírně osolte, opepřete a posypte cukrem, ten na povrchu hezky zkaramelizuje a zakulatí chuť. Poté steaky potřete olejem a dejte na rozpálený rošt. Grilujte podle potřeby asi 3 až 4 minuty z každé strany pro střední propečení. Poté steaky dejte na teplý talíř, položte na ně plátek másla a zakryjte je alobalem, ať nevychladnou. Když steaky necháte pár minut odpočinout, nepřijdete při krájení o skvělou šťávu.
- ZELENINA: Fazolky krátce zblanšírujte. V pánvi začnete restovat cibuli, jakmile mírně chytne barvu, přidejte plátky česneku a chilli, poté fazolky a z klasu okrájenou kukuřici. Promíchejte, přidejte rajčata a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.