Pošírováné hrušky
- hruška (větší) 6 ks
- bílé víno 100 ml
- voda 200 ml
- třtinový cukr 2 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- sušený zázvor 1 lžička
- badyán 1 hvězdička
- krájené mandle 1 hrst
Těsto
- hladká mouka 250 g
- máslo 100 g
- vejce 1 ks
- cukr 5 lžic
Náplň
- měkký tvaroh 250 g
- vejce 1 ks
- vanilkový pudink 1/2 sáčku
- cukr 2 lžíce
Postup přípravy
- Nejdříve se vrhněte na hrušky. Ty oloupejte, rozpulte, zbavte jádřinců a vložte do vroucí vody s vínem, třtinovým cukrem, skořicí, zázvorem a badyánem. Vařte velmi mírně zhruba 10 minut. Pak hrušky vyjměte a nechte zchladit. A můžete se pustit do těsta.
- Smíchejte mouku, máslo, prášek do pečiva, vejce a cukr. Hotové těsto důkladně vmačkejte do předem vymaštěné a vysypané formy i po stranách.
- Na těsto přidejte vrstvu tvarohu promíchaného s vejcem, cukrem a pudinkem. Navrch úhledně poskládejte na tenké plátky rozkrájené hrušky.
- Pečte zhruba 30 až 40 minut na 180 stupňů, dokud okraje nezezlátnou. Hotový koláč posypte mandlemi.
Nechte se inspirovat dalšími recepty na hruškový koláč