Těsto
- hladká mouka 300 g + na poprášení
- moučkový cukr 100 g
- vejce 1 ks
- máslo (nakrájené na kousky) 200 g
- sůl 1 špetka
Náplň
- mleté vlašské ořechy (nasekané nebo namleté) 100 g
- vlašské ořechy (celá jádra na ozdobu) 50 g
- cukr krupice (přírodní ) 120 g
- sušenky (sladké drobky,rozdrobené nebo umleté sušenky nebo suchary) 60 g
- jablka (pevnější) 1 kg
- hruška (zralé ) 1 kg
- citronová šťáva 6 lžic
- cukr krupice 100 g
- nové koření (mleté ) 1 lžička
Dokončení
- žloutek (na potření) 1 ks
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Na těsto zpracujte všechny suroviny do hladkého těsta. Zabalené do fólie ho dejte na 2 hodiny do ledničky.
- Na náplň připravte ořechy. V pánvi nechte zkaramelizovat přírodní cukr, vmíchejte ořechy, směs rozetřete na pečicí papír a nechte vychladnout.
- Jablka a hrušky oloupejte, zbavte jaderníků a nakrájejte na 5mm plátky. Promíchejte je s citronovou šťávou. Krupicový cukr promíchejte s mletým kořením.
- Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Přebytek oklepejte. Vychlazené těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu rozválejte na pomoučněné ploše na placku o něco větší, než je forma. Vyložte jím formu a vytvořte okraje. Troubu předehřejte na 190 °C.
- Na dno korpusu rozestřete sladké drobky. Plátky ovoce promíchejte s ochuceným cukrem, rozložte do korpusu a posypte zkaramelizovanými ořechy. Zbylé těsto rozválejte a vykrájejte z něj různé tvary – hvězdičky apod. Dejte je na 10 minut do ledničky, aby zpevnily, pak je ozdobně rozložte na koláč. Do mezer rozdělte ořechová jádra. Žloutek rozmíchejte se 2 lžícemi vody a koláč potřete.
- Vložte do trouby a pečte 45 až 50 minut, až vše zezlátne. Koláč pak nechte vychladnout a podávejte ho poprášený moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Aby se celé ořechy na koláči nepálily, nechte je asi hodinu předem namočené do mléka.
Dožínkový koláč s náplní z jablek, hrušek a ořechů 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD