Suroviny
- polohrubá mouka 300 g
- kakao 4 lžíce
- prášek do pečiva (bez fosfátů) 2 lžičky
- cukr Muscovado (nebo třtinový cukr) 200 g
- plnotučné mléko 250 ml
- máslo 100 g
- vejce 3 ks
- vanilkový extrakt (přírodní ) 1 lžíce
- rostlinný olej (na vymazání)
- hrubá mouka (na vymazání )
Pošírované hrušky
- hruška 3–4 ks
- voda 2 l (či podle potřeby, záleží na velikosti hrnce)
- zázvor 10 cm
- med (nebo třtinový cukr) 5 lžic
- badyán 1 ks
- celá skořice 2 ks
- vanilkový extrakt (přírodní ) 1 lžíce
Postup přípravy
- Hrušky oloupejte. Zázvor oloupejte pomocí lžičky (jde to tak nejlépe) a nastrouhejte najemno. Pokud máte malé sítko na sypaný čaj, vložte zázvor do něj.
- Do většího rendlíku nalijte vodu, přidejte koření, zázvor a med. Na středním plameni zahřejte a až se rozpustí med (cukr), přidejte oloupané hrušky.
- Zahřejte pod bod varu a nechte pošírovat* asi 30–40 minut. Mezitím si připravte těsto.
- Máslo rozpusťte a nechte stranou, aby zchladlo. Troubu zapněte na 170 °C. Formu na chlebíček vymažte olejem a vysypte hrubou moukou.
- Mouku smíchejte s kakaem, práškem do pečiva a prosejte do velké zadělávací mísy. Přidejte cukr a promíchejte.
- Přilijte vejce, mléko a pomocí ručního mixéru/stolního robota (k-metla) šlehejte dohladka. V mezičase přidejte vanilku a nakonec tenkým pramínkem přilévejte máslo.
- Hotové hrušky vyndejte z nálevu a osušte je. Spodní stranu nožem seřízněte, aby hrušky dobře stály ve formě.
- Od poloviny dolů je posypte hrubou moukou a postavte do formy za sebe, aby mezi sebou měly dostatečné mezery.
- Těsto nalijte kolem dokola co nejpravidelněji, ale nemusíte si s tím dělat velké starosti, tenhle chlebíček by měl vypadat spíš rustikálně než upraveně.
- Vložte do trouby a pečte 45–60 minut, dokud nebude špejle po vytažení čistá. Pozor, až budete zkoušet propečení, nepíchněte do hrušky, ale opravdu do těsta.
- Až vyndáte chlebíček, počkejte asi 5 minut a poté ho velmi opatrně vyndejte z formy. Nejlépe to jde tak, že formu položíte na bok na prkýnko a pomalinku chlebíček vyklopíte.
- Chlebíček bude na boku, pak ho stačí už jen opatrně postavit a nechat vychladnout.
- Chlebíček posypte moučkovým cukrem a podávejte. Skvělý je i s vanilkovou zmrzlinou.
* Pošírování je způsob úpravy ovoce, zeleniny, ale i masa a ryb při teplotě mezi 75 a 95 °C. Teplota tekutiny nesmí přesáhnout 95 °C, voda se tedy nesmí vařit. Tekutinou bývá nejčastěji různými ingrediencemi ochucená voda nebo různé nálevy či tuk.