Suroviny
- máslo (pokojové teploty) 125 g + na vymazání
- cukr krupice 125 g
- vejce (velká ) 2 ks
- hladká mouka 50 g
- mleté mandle 100 g
- hruška (středně velké zralé, oloupané, bez jaderníku a rozpůlené) 3 ks
- mandle (mandlové lupínky) 50 g
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Otevírací formu o průměru 24 cm vymažte a dno vyložte papírem na pečení. Dejte stranou.
- Hrušky oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřinec. Dejte stranou.
- Ve velké míse (nejlépe v robotu) ušlehejte máslo s cukrem do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Stěrkou zatřete mouku, mleté mandle a prášek do pečiva. Těsto přesuňte do formy a rozetřete stěrkou.
- Poklaďte půlkami hrušek a pečte asi 25 minut. Vyndejte z trouby a posypte mandlovými lupínky. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 10 minut. Vpíchnutím špejle do středu se přesvědčte, že je těsto propečené.
- Nechte vychladnout ve formě, pak okraje opatrně objeďte nožem, uvolněte boky a koláč vyndejte. Před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Chcete-li lahodnost tohoto koláče ještě vygradovat, umíchejte k němu krém z mascarpone, nastrouhané pomerančové kůry a šťávy a dochuťte ho dezertním vínem Marsala a trochou cukru.