Suroviny
- máslo pokojové teploty 125 g + na vymazání
- cukr krupice 125 g
- velká vejce 2 ks
- hladká mouka 50 g
- mleté mandle 100 g
- kypřicí prášek 1/2 lžičky
- středně velké zralé hrušky, oloupané, bez jaderníku a rozpůlené 3 ks
- mandlové lupínky 50 g
- moučkový cukr na poprášení
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Otevírací formu o průměru 24 cm vymažte a dno vyložte papírem na pečení. Dejte stranou.
- Hrušky oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřinec. Dejte stranou.
- Ve velké míse (nejlépe v robotu) ušlehejte máslo s cukrem do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Stěrkou zatřete mouku, mleté mandle a prášek do pečiva. Těsto přesuňte do formy a rozetřete stěrkou.
- Poklaďte půlkami hrušek a pečte asi 25 minut. Vyndejte z trouby a posypte mandlovými lupínky. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 10 minut. Vpíchnutím špejle do středu se přesvědčte, že je těsto propečené.
- Nechte vychladnout ve formě, pak okraje opatrně objeďte nožem, uvolněte boky a koláč vyndejte. Před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Chcete-li lahodnost tohoto koláče ještě vygradovat, umíchejte k němu krém z mascarpone, nastrouhané pomerančové kůry a šťávy a dochuťte ho dezertním vínem Marsala a trochou cukru.
Italský hruškový koláč s mandlemi Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD