Italský hruškový koláč s mandlemi

Moje hodnocení
3x

Plný báječného ovoce a mandlí, jemný, půvabný… prostě k sežrání. Tento koláč je přímo ztělesněním babího léta!

6 porcí
60 minut
italská

Suroviny

  • máslo pokojové teploty 125 g + na vymazání
  • cukr krupice 125 g
  • velká vejce 2 ks
  • hladká mouka 50 g
  • mleté mandle 100 g
  • kypřicí prášek 1/2 lžičky
  • středně velké zralé hrušky, oloupané, bez jaderníku a rozpůlené 3 ks
  • mandlové lupínky 50 g
  • moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Otevírací formu o průměru 24 cm vymažte a dno vyložte papírem na pečení. Dejte stranou.
  2. Hrušky oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřinec. Dejte stranou.
  3. Ve velké míse (nejlépe v robotu) ušlehejte máslo s cukrem do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Stěrkou zatřete mouku, mleté mandle a prášek do pečiva. Těsto přesuňte do formy a rozetřete stěrkou.
  4. Poklaďte půlkami hrušek a pečte asi 25 minut. Vyndejte z trouby a posypte mandlovými lupínky. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 10 minut. Vpíchnutím špejle do středu se přesvědčte, že je těsto propečené.
  5. Nechte vychladnout ve formě, pak okraje opatrně objeďte nožem, uvolněte boky a koláč vyndejte. Před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Chcete-li lahodnost tohoto koláče ještě vygradovat, umíchejte k němu krém z mascarpone, nastrouhané pomerančové kůry a šťávy a dochuťte ho dezertním vínem Marsala a trochou cukru.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty