návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Šafránová bábovka s hruškami

Hodnoceno: 1x
10–12 porcí
do 1 hodiny
Šafránová bábovka s hruškami
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Šafránová bábovka s hruškami
Hrušky a šafrán spolu výtečně ladí, protože výsledný pokrm může být buď sladký, či slaný. Tato svěží bábovka je inspirovaná šafránovými rohlíčky, které se ve Skandinávii pečou na svátek světla na den sv. Lucie 13. prosince, ale přidáním hrušek se stává letním dezertem, který můžete péct až do zimy.

Postup

  1. Máslo rozehřejte, vlijte do něj mléko, promíchejte se šafránem a nechte vychladnout. Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte strouhankou.
  2. Mezitím oloupejte hrušky, vykrojte jádřince a dužinu nakrájejte na malé kousky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly.
  3. Ve velké míse šlehejte cukr s vejci, až se cukr rozpustí. Do jiné mísy prosejte mouku, promíchejte ji s kypřicím práškem, vanilkou a solí. Zapracujte do vaječné směsi, přilijte máslo a vmíchejte jogurt. Vlijte do připravené formy, posypte hruškami a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte zhruba 30–35 minut, až těsto zezlátne a špejle do něj zapíchnutá vyjde ven čistá a suchá nebo jen s pár drobky. Vyjměte, nechte zchladnout a vyklopte. Pocukrujte a podávejte se šlehačkou podle chuti.

FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody

FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Foto:

Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.