Suroviny
- mouka (arašídová) 200 g
- máslo 180 g
- jablka 8 ks
- žloutek 1 ks
- cukr krystal 200 g
- rybízový džem 200 g
Postup přípravy
- Arašídovou mouku smíchejte se 100 g másla, 100 g krystalového cukru, žloutkem a vše důkladně promíchejte.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na šestiny. V pánvi rozpusťte 100 g cukru a za stálého míchání nechte cukr zkaramelizovat. Poté přidejte máslo, jablka, vše promíchejte a pánev odstavte.
- Do formy vložte jablka, posypte zbylým cukrem, drobenkou a pečte v troubě dozlatova na 180 °C přibližně 35 minut a poté nechte zchladnout. Navrch jablek přidejte rybízový džem.
PRIMA TIP: Zbytky z jablek, která jste vykrájeli a oloupali, nemusíte vyhazovat. Lze je využít při přípravě podzimního čaje. Slupky a jádřince dejte do čajového sítka, vložte do hrnečku, přidejte oblíbený čaj a zalijte vařící vodou. Čaj tak bude mít lehký nádech jablka. Důležité je ale jablko před oloupáním důkladně omýt.
Karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou a rybízovým džemem Zdroj: Akademie kvality
Při výběru ovoce v obchodě doporučujeme hledat to, které nese některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní ovoce. Další informace o kvalitních českých potravinách najdete na webu akademiekvality.cz.
Inspirujte se i dalšími recepty s jablky