Akademie kvality

Karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou a rybízovým džemem

Moje hodnocení
4x

Naprostá klasika, co se podzimního ovoce týče – jablka. Touto dobou dozrává většina tuzemských jablek. Představit si český podzim bez jablek je zcela nemožné. Jako malé děti jsme u babiček na chalupě lezli na stromy a pomáhali s česáním. Za odměnu jsme si pak mohli užívat různých dobrot, které nám naše maminky a babičky z tohoto ovoce připravovaly. I my jsme si pro vás jednu takovou dobrotu z jablek připravili. Karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou a rybízovým džemem.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Arašídovou mouku smíchejte se 100 g másla, 100 g krystalového cukru, žloutkem a vše důkladně promíchejte.
  2. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na šestiny. V pánvi rozpusťte 100 g cukru a za stálého míchání nechte cukr zkaramelizovat. Poté přidejte máslo, jablka, vše promíchejte a pánev odstavte.
  3. Do formy vložte jablka, posypte zbylým cukrem, drobenkou a pečte v troubě dozlatova na 180 °C přibližně 35 minut a poté nechte zchladnout. Navrch jablek přidejte rybízový džem.
PRIMA TIP: Zbytky z jablek, která jste vykrájeli a oloupali, nemusíte vyhazovat. Lze je využít při přípravě podzimního čaje. Slupky a jádřince dejte do čajového sítka, vložte do hrnečku, přidejte oblíbený čaj a zalijte vařící vodou. Čaj tak bude mít lehký nádech jablka. Důležité je ale jablko před oloupáním důkladně omýt.

Při výběru ovoce v obchodě doporučujeme hledat to, které nese některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní ovoce. Další informace o kvalitních českých potravinách najdete na webu akademiekvality.cz.

Inspirujte se i dalšími recepty s jablky

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty