Regionální potravina

Šťavnaté jablečné řezy se zakysanou smetanou

Moje hodnocení
21x

Které ovoce si udržuje svou standardně dobrou chuť po celý rok? Rozhodně jablka. Proto je využijeme v dnešním dezertu, a to dokonce v jejich syrové podobě. Přestože nám může toto ovoce připadat poněkud všední a obyčejné, vězte, že je perfektním zdrojem nejen vitaminů a minerálů, ale také antioxidantů. A samozřejmě také vlákniny, která podporuje správnou činnost střev. K jablkům jsme přidali lehký piškot a svěží zakysanou smetanu smíchanou s bílým jogurtem. Pro lepší konzistenci jsme náš dezert zalili slabounkou vrstvou želatiny.

12 porcí
60 minut

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Oddělte žloutky od bílků a ve velké míse ušlehejte z bílků pevný sníh.
  2. V jiné míse vyšlehejte žloutky s cukrem, poté přidejte vodu, tuzemák a znovu šlehejte. Pomalu přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Až se směs spojí, začněte pomalu přidávat sníh z bílků a nakonec pomalu přilévejte olej. Těsto vlijte do menšího pekáče na pečicí papír. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
  3. Zakysanou smetanu smíchejte s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich šťávu, ve které rozpusťte želatinu (můžete přilít trochu jablečného džusu).
  4. Na upečený piškot rozetřete zakysanou smetanu. Poté opatrně naklaďte nastrouhaná jablka a nakonec nalijte želatinu (můžete si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření).

PRIMA TIP: Jakou vybrat zakysanou smetanu? Třeba vítěze ocenění Regionální potravina z roku 2020. Nabízí se BIO Kysanka od Ing. Jiřího Kubernáta – Farma Kubernát (Karlovarský kraj) nebo BIO zakysaná smetana od Milko se značkami kvality „Biolist“ a „Biozebra“.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty