Těsto
- vejce 4 ks
- moučkový cukr (cukr moučka) 200 g
- polohrubá mouka 200 g
- slunečnicový olej 8 lžic
- voda (vlažná voda) 8 lžic
- kypřicí prášek 1 sáček
- tuzemský rum
Krém
- zakysaná smetana 2 kelímky
- třtinový cukr (bílý jogurt) 1 kelímek
- vanilkový cukr 1 sáček
Postup přípravy
- Oddělte žloutky od bílků a ve velké míse ušlehejte z bílků pevný sníh.
- V jiné míse vyšlehejte žloutky s cukrem, poté přidejte vodu, tuzemák a znovu šlehejte. Pomalu přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Až se směs spojí, začněte pomalu přidávat sníh z bílků a nakonec pomalu přilévejte olej. Těsto vlijte do menšího pekáče na pečicí papír. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
- Zakysanou smetanu smíchejte s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich šťávu, ve které rozpusťte želatinu (můžete přilít trochu jablečného džusu).
- Na upečený piškot rozetřete zakysanou smetanu. Poté opatrně naklaďte nastrouhaná jablka a nakonec nalijte želatinu (můžete si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření).
PRIMA TIP: Jakou vybrat zakysanou smetanu? Třeba vítěze ocenění Regionální potravina z roku 2020. Nabízí se BIO Kysanka od Ing. Jiřího Kubernáta – Farma Kubernát (Karlovarský kraj) nebo BIO zakysaná smetana od Milko se značkami kvality „Biolist“ a „Biozebra“.
Šťavnaté jablečné řezy se zakysanou smetanou Zdroj: Regionální potravina
Šťavnaté jablečné řezy se zakysanou smetanou Zdroj: Regionální potravina