Barbora Gorecká

Kynuté rohlíčky plněné jablky a ořechy podle babičky Vandy

Moje hodnocení
11x

Spojení kynutého těsta s jablky a ořechy je nezvyklé, ale silně návykové. Nadýchané těsto se šťavnatou náplní, která křupe, blaží každým soustem. Jablka zaměňte příště za hrušky nebo švestky a pak je doplňte mandlemi. Rohlíčky můžete plnit i povidly, tvarohem, mákem nebo ořechovou nádivkou. Perfektní svačina, která potěší i k snídani i ve školní lavici.

1 porce
60 minut
česká

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Odstavte, rozdrobte do něj droždí, promíchejte s 1 lžící moučkového cukru a nechte 10–15 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejte mouku, rozkrájejte navrch máslo a promněte v prstech na drobenku. Přidejte zbylý cukr, vejce a kvásek a hněťte těsto v kuchyňském robotu s nástavcem hnětací hák nebo měchačkou zhruba 7 minut, až se začne odlepovat od stěn i vařečky. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 2 hodiny do lednice kynout.
  3. Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Vymačkejte z nich vodu a dejte je do rendlíku se skořicovým a krupicovým cukrem a ořechy. Občas promíchejte a duste doměkka.
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  5. Vykynuté těsto vytáhněte z lednice, odkrojte zhruba třetinu a vyválejte ji na pomoučené ploše do kruhu silného 5 mm. Rozkrojte ho na osminy. Každý trojúhelník naplňte 1 lžičkou náplně a od širšího konce zatočte. Konce lehce zahněte do tvaru rohlíčku.
  6. Rohlíčky skládejte na plech a pečte zhruba 12–15 minut dorůžova. Po vychladnutí je posypte moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Perfektního kruhu z těsta docílíte tak, že těsto vyválíte na plát, doprostřed položíte talíř, objedete ho nožem, přebytečné těsto odříznete a přidáte ke zbylému těstu. Kruh rozkrájíte na čtvrtiny a každou na polovinu, tím získáte osm stejných trojúhelníků.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Gorecká

Máma peče doma Barbora Gorecká

Máma peče doma alias Bára je amatérská kuchařka a pekařka, která ráda s láskou vaří a peče, pro své nejbližší.

Zdravotní sestra, která miluje svou práci, i když někdy si říká, jestli se neminula povoláním. Miluje dobré jídlo, dobré víno a její blog je zaměřený hlavně na pečení. Miluje českou klasiku, ale ráda peče i netradiční dezerty. Ty nejlepší najdete i v její kuchařce Moje nejsladší vzpomínky.


Přečtěte si také

Recepty