Těsto
- mléko 65 ml
- droždí (čerstvé ) 25 g
- moučkový cukr 30 g
- hladká mouka 250 g
- máslo (změklé ) 100 g
- vejce 1 ks
- hladká mouka (na poprášení)
- moučkový cukr (na poprášení)
Náplň
- jablka 2 ks
- skořicový cukr (nebo 2 lžíce krupicového cukru s 1 lžičkou mleté skořice) 1 sáček
- cukr krupice 3 lžíce
- mleté vlašské ořechy 1–2 hrsti
Postup přípravy
- Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Odstavte, rozdrobte do něj droždí, promíchejte s 1 lžící moučkového cukru a nechte 10–15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy prosejte mouku, rozkrájejte navrch máslo a promněte v prstech na drobenku. Přidejte zbylý cukr, vejce a kvásek a hněťte těsto v kuchyňském robotu s nástavcem hnětací hák nebo měchačkou zhruba 7 minut, až se začne odlepovat od stěn i vařečky. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 2 hodiny do lednice kynout.
- Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Vymačkejte z nich vodu a dejte je do rendlíku se skořicovým a krupicovým cukrem a ořechy. Občas promíchejte a duste doměkka.
- Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Vykynuté těsto vytáhněte z lednice, odkrojte zhruba třetinu a vyválejte ji na pomoučené ploše do kruhu silného 5 mm. Rozkrojte ho na osminy. Každý trojúhelník naplňte 1 lžičkou náplně a od širšího konce zatočte. Konce lehce zahněte do tvaru rohlíčku.
- Rohlíčky skládejte na plech a pečte zhruba 12–15 minut dorůžova. Po vychladnutí je posypte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Perfektního kruhu z těsta docílíte tak, že těsto vyválíte na plát, doprostřed položíte talíř, objedete ho nožem, přebytečné těsto odříznete a přidáte ke zbylému těstu. Kruh rozkrájíte na čtvrtiny a každou na polovinu, tím získáte osm stejných trojúhelníků.