Těsto
- hladká mouka 400 g
- máslo (studené ) 200 g
- moučkový cukr 100 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 1 ks
Náplň
- jablka 1 kg
- mletá skořice 2 lžičky
- kardamom (mletý ) 1 špetka
- cukr krupice 75 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a dortovou formu vyložte pečicím papírem.
- Mouku prosejte do mísy, rozkrájejte nebo nastrouhejte do ní máslo a promíchejte nožem do konzistence drobenky. Přidejte kypřicí prášek, moučkový cukr, vanilkový cukr a vejce a rychle vypracujte kompaktní těsto, pořád by mělo mít konzistenci drobenky.
- Dvě třetiny těsta vsypte do formy a prsty nebo dnem skleničky ho natlačte na dno, aby ho zcela vyplnilo. Propíchejte ho na mnoha místech vidličkou a pečte v předehřáté troubě 20 minut. Zbylé těsto uložte do lednice.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Vsypte je do hrnce, přidejte skořici, kardamom a cukr a za občasného promíchání je povařte 10 minut doměkka, tekutina by se měla vypařit.
- Jablka rozprostřete na upečený korpus, rozdrobte na ně zbylé těsto a dopečte v troubě 40 minut dozlatova.
- Upečený koláč vytáhněte, nechte zchladnout a pak ho opatrně vyjměte z formy.
PRIMA TIP: Koláč chutná skvěle vlahý i studený s vyšlehanou šlehačkou nebo kopečkem zmrzliny. Pokud milujete kombinaci jablečného štrúdlu s vanilkovou omáčkou, připravte ji i k tomuto koláči.
Vyzkoušejte také jednoduchý jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnatý jablečný koláč s vůní vanilky
Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty
Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.
Tarte Tatin | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem