Barbora Gorecká

Jablkový koláč s křupavou drobenkou podle Máma peče doma

Moje hodnocení
8x

Jablko je v našich podmínkách přirozenějším symbolem podzimu než dýně a upéct si alespoň jednou od začátku školy jablkový koláč patří k příjemné povinnosti. Drobenkový vychází z vtipného nápadu použít korpus zároveň jako ozdobu a „nadrobit“ ho na náplň. Krátkým provařením jablka nezmáčí při pečení korpus a výsledkem je křupavý koláč s voňavým měkkým středem.

1 porce
90 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a dortovou formu vyložte pečicím papírem.
  2. Mouku prosejte do mísy, rozkrájejte nebo nastrouhejte do ní máslo a promíchejte nožem do konzistence drobenky. Přidejte kypřicí prášek, moučkový cukr, vanilkový cukr a vejce a rychle vypracujte kompaktní těsto, pořád by mělo mít konzistenci drobenky.
  3. Dvě třetiny těsta vsypte do formy a prsty nebo dnem skleničky ho natlačte na dno, aby ho zcela vyplnilo. Propíchejte ho na mnoha místech vidličkou a pečte v předehřáté troubě 20 minut. Zbylé těsto uložte do lednice.
  4. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Vsypte je do hrnce, přidejte skořici, kardamom a cukr a za občasného promíchání je povařte 10 minut doměkka, tekutina by se měla vypařit.
  5. Jablka rozprostřete na upečený korpus, rozdrobte na ně zbylé těsto a dopečte v troubě 40 minut dozlatova.
  6. Upečený koláč vytáhněte, nechte zchladnout a pak ho opatrně vyjměte z formy.

PRIMA TIP: Koláč chutná skvěle vlahý i studený s vyšlehanou šlehačkou nebo kopečkem zmrzliny. Pokud milujete kombinaci jablečného štrúdlu s vanilkovou omáčkou, připravte ji i k tomuto koláči.

Další lákavé recepty z nové sladké kuchařky od Máma peče doma najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Gorecká

Máma peče doma Barbora Gorecká

Máma peče doma alias Bára je amatérská kuchařka a pekařka, která ráda s láskou vaří a peče, pro své nejbližší.

Zdravotní sestra, která miluje svou práci, i když někdy si říká, jestli se neminula povoláním. Miluje dobré jídlo, dobré víno a její blog je zaměřený hlavně na pečení. Miluje českou klasiku, ale ráda peče i netradiční dezerty. Ty nejlepší najdete i v její kuchařce Moje nejsladší vzpomínky.


Přečtěte si také

Recepty