zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jablkový koláč s křupavou drobenkou podel Máma peče doma
Autor: Sladké Jablkový koláč s křupavou drobenkou podel Máma peče doma

Jablkový koláč s křupavou drobenkou podle Máma peče doma

Hodnoceno: 6x
Jablko je v našich podmínkách přirozenějším symbolem podzimu než dýně a upéct si alespoň jednou od začátku školy jablkový koláč patří k příjemné povinnosti. Drobenkový vychází z vtipného nápadu použít korpus zároveň jako ozdobu a „nadrobit“ ho na náplň. Krátkým provařením jablka nezmáčí při pečení korpus a výsledkem je křupavý koláč s voňavým měkkým středem.
do 1,5 hodiny
1 koláč porce

reklama

Suroviny (1 koláč porce)

Těsto:

Náplň:

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a dortovou formu vyložte pečicím papírem. 
  2. Mouku prosejte do mísy, rozkrájejte nebo nastrouhejte do ní máslo a promíchejte nožem do konzistence drobenky. Přidejte kypřicí prášek, moučkový cukr, vanilkový cukr a vejce a rychle vypracujte kompaktní těsto, pořád by mělo mít konzistenci drobenky.
  3. Dvě třetiny těsta vsypte do formy a prsty nebo dnem skleničky ho natlačte na dno, aby ho zcela vyplnilo. Propíchejte ho na mnoha místech vidličkou a pečte v předehřáté troubě 20 minut. Zbylé těsto uložte do lednice.
  4. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Vsypte je do hrnce, přidejte skořici, kardamom a cukr a za občasného promíchání je povařte 10 minut doměkka, tekutina by se měla vypařit. 
  5. Jablka rozprostřete na upečený korpus, rozdrobte na ně zbylé těsto a dopečte v troubě 40 minut dozlatova. 
  6. Upečený koláč vytáhněte, nechte zchladnout a pak ho opatrně vyjměte z formy. 

PRIMA TIP: Koláč chutná skvěle vlahý i studený s vyšlehanou šlehačkou nebo kopečkem zmrzliny. Pokud milujete kombinaci jablečného štrúdlu s vanilkovou omáčkou, připravte ji i k tomuto koláči. 

Jablkový koláč s křupavou drobenkou podel Máma peče doma
Autor: Sladké Jablkový koláč s křupavou drobenkou podel Máma peče doma

Další lákavé recepty z nové sladké kuchařky od Máma peče doma najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Vychutnejte si chutě a vůně podzimu podle časopisu Prima FRESH!

Vychutnejte si chutě a vůně podzimu podle časopisu Prima FRESH!

reklama

Sladce
Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké. 

mamapecedoma.com

Související témata: jablečný koláč , jablka , drobenka , křehké těsto , Sladké