Suroviny
- šalotka 3 ks
- česnek 1 stroužek
- zázvor 50 g
- červená chilli paprička (malá) 2 ks
- třtinový cukr 3 lžíce
- přepuštěné máslo 40 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- podkovy z kapra 4 ks (800 g)
- kokosové mléko 100 ml
Postup přípravy
Nakrájejte šalotku, česnek a zázvor nadrobno, chilli papričku na kolečka.
Nasypte cukr do pánve a nechte ho pomalu zkaramelizovat. Jakmile se začne rozpouštět, míchejte a poté odstavte z ohně. Vmíchejte máslo a vraťte pánev zpět na mírný plamen.
Přidejte šalotku, česnek a zázvor, krátce je orestujte. Vmíchejte chilli, osolte a opepřete.
Vložte porce kapra a opečte je v karamelu z obou stran, z každé asi 2 minuty.
Přilijte šest lžic vody, poté kokosové mléko a na mírném plameni vařte přibližně 10 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
Podávejte s rýží a ozdobte lístky salátu mizuno nebo koriandrem.
PRIMA TIPY:
Místo kapra použijte sumečka afrického – chuť bude jemnější.
Pokud chcete výraznější chuť, přidejte pár kapek rybí omáčky nebo limetovou šťávu.
Pro vegetariánskou variantu nahraďte kapra tofu – marinujte ho předem v sójové omáčce s česnekem.
TIP ŠÉFREDAKTORKY: Nechte se inspirovat naším rodinným rituálem. Každý rok připravujeme na Štědrý večer klasického smaženého kapra v trojobalu s bramborovým salátem. K tomu ale každoročně zkoušíme i nový recept na kapra, členové rodiny se střídají ve výběru receptu a už jsme díky tomu objevili velmi zajímavé recepty z různých světových kuchyní, které se dostaly do našeho stálého repertoáru.
Připravte také klasického smaženého kapra s bramborovým salátem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Smažený kapr s bramborovým salátem podle Pohlreicha