Prezidentský kapr pečený na černém pivě
Zdroj: Marek Kučera
Prezidentský kapr pečený na černém pivě
Zdroj:
Marek Kučera
Pro Václava Havla ho připravovala paní Irena Košíková, známá jako Čirina, která na čas pečovala i o jeho domácnost. Její vaření mohly ochutnat a obdivovat mnozí špičkoví světoví politici, ale i prostý lid, pro který vařila téměř dvě desítky let ve své restauraci – podle receptů a s výsledky hodnými státního vyznamenání!
Postup přípravy
-
Porce kapra osolte, opepřete a obalte v mouce. Na pánvi rozehřejte olej a maso na něm krátce, ale zprudka opečte.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Maso přesuňte do pekáčku, posypte půlměsíčky cibule a zalijte pivem prošlehaným s kečupem.
-
Slaninu při jednom okraji několikrát nařízněte, rozložte ji navrch, vložte do trouby a pečte asi 30 až 40 minut, až se slanina vyškvaří a vznikne hustá, zkaramelizovaná šťáva.
Prezidentský kapr pečený na černém pivě
Zdroj: Marek Kučera
Prezidentský kapr pečený na černém pivě
Zdroj:
Marek Kučera
Další neotřelé recepty z kapra najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: