Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Velikonoce
  • Prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Velikonoce
    • Prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Jídelníček opravdových kovbojů z Divokého západu: Jedli varlata a pečivo tvrdé na kámen

Potraviny musely být suché a dobře zakonzervované

Potraviny musely být suché a dobře zakonzervované Zdroj: iStock

  • Zavřít

Potraviny musely být suché a dobře zakonzervované Zdroj: iStock

Muž z amerického venkova, kterému nikdy nechyběl typický klobouk a zdatný hřebec, se stal předlohou nespočtu akčních filmů a příběhů. Ve skutečnosti se jednalo o zarostlé pastevce starající se o dobytek na nekonečných stezkách. V prériích se čas od času museli najíst. Co podával kuchař na cestách, aby udržoval hladové kovboje nasycené a morálku na vysoké úrovni?

Když kovbojská karavana táhla přes americkou pustinu, nikdy ve skupině mezi muži nechyběl kuchař. Kovbojové si ho často předcházeli, dělali mu menší laskavosti, neboť chtěli dostat k jídlu občas něco navíc. Kuchař měl na skupinu tak velký vliv, že se mu často podřizoval i mocný šéf stezky.

Kuchaři, kterým se přezdívalo Cookie, v přívěsu vozili snadno uchovatelné věci, jako jsou fazole, uzená masa, káva, sádlo a brambory. Kovbojové totiž trávili na cestách dlouhé týdny i měsíce a bylo potřeba o každém kilogramu navíc přemýšlet. Hovězí maso bylo snadno dostupné, neboť s sebou hnali dobytek.

Fazole

Fazole Pinto byly hlavní volbou kuchařů na cestách. Sušené jsou snadno přenosné a mohly se máčet celý den ve vagónu. Jejich příprava večer, jakmile se posádka usadila na noc, byla poměrně jednoduchá. Sušené fazole navíc vydrží jedlé dlouhou dobu a jsou vynikajicím zdrojem bílkovin. Jedná se o velmi syté jídlo. Kuchař měl navíc v rukávu několik triků, aby obyčejné fazole kovbojům ozvláštnil. Fazole se často vařily s chilli papričkami a dalším kořením.

Recepty

Pasta e fagioli – tradiční italský kotlík těstovin s fazolemi

10
Recepty

Kotlíkový fazolový guláš s hovězím masem, rajčaty a bramborami

23
Recepty

Dušené fazole s pošírovaným vejcem a fetou

10
Recepty

Snídaňová quesadilla s pečenými fazolemi, šunkou a vejci

5
Recepty

Mavromatika – řecká fazolová polévka

8
Recepty

Toskánské dušené fazole s rajčaty

8
Recepty

Česnekové pečené fazole s chorizem

4
Recepty

Fazole s vejci a opečeným chlebem s hummusem

3
Recepty

Fazolová polévka s uzenou paprikou

10
Recepty

Máslové fazole s rozmarýnem a javorovým sirupem

4

Vepřové a slanina

Kovbojové si často užívali slaninu a slané vepřové maso nazývané sowbelly. Bez chlazení se maso muselo nějakým způsobem v karavanu uchovat. Chladničku k dispozici neměli, tudíž na řadu přišel starý dobrý způsob konzervace solí. Vepřové bylo základní potravinou od dob prvních osadníků až do poloviny 20. století, protože bylo snadné ho obstarávat a uchovávat.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Milujete slaninu? Pojďte se o ní dozvědět víc!

Tvrdé pečivo

Ve skutečnosti se jedná o pečivo, které je tvrdé jako kámen. Bochánky se upekly do zásoby a dokonale se vysušily, aby neobsahovaly ani kapku vody. Byly vyrobeny pouze z mouky, vody a soli a díky vysušení vydržely jedlé klidně celý rok. Kovbojové je namáčeli do vody nebo mléka, aby je před konzumací změkčili. Tento typ pečiva, známý také jako hardtack, byl také základní potravou vojáků během občanské války.

Hovězí

Trhané hovězí maso pomáhalo kovbojům udržet si energii. Maso se muselo zpracovat tak, aby vydrželo dlouhou dobu bez chladu. Slunce, kouř, vítr a sůl byly všechny metody, které udržovaly maso poživatelné. Hovězí jerky, jaké známe dnes, se vyrábí téměř stejným způsobem. Kovbojové je však měli o něco sušší, křehčí a slanější.

Recepty

Poctivé domácí jerky z hovězího masa

6

Sušené ovoce

Ovoce nechybělo v žádném dobře vybaveném kovbojském vozu. Pomohlo oživit obvyklou stravu a dodat tělu potřebné cukry. Stejně jako u mnoha jiných čerstvých potravin bylo tehdy nejběžnějším způsobem konzervace sušení. Kovbojové ovoce dostávali k snídani nebo jako dezert po jídle. Aby sušené plody lépe chutnaly, občas se namáčely do vody a dusily s cukrem. Někdy kuchař připravil pudink s rýží a sušenými jablky.

Černá káva

Černý nápoj byl mízou kovbojů. Dlouhé dny tvrdé práce vyžadovaly opravdu silný šálek. Zatímco Folgers mohl být králem kávy pro účastníky kalifornské zlaté horečky, kovbojové na jihozápadě preferovali kávu Arbuckles. V té době bylo jméno Arbuckle synonymem kávy. Kuchaři vyvařili z kávy každou kapku kofeinu a míchali čerstvou kávu s již použitou sedlinou.

Novinky

Jak vznikl český turek? Silná zalévaná káva s lógrem se stále těší velké oblibě

Kvásek a další pečivo

Kovbojové si po utáboření čas od času dopřáli dokonce i čerstvé pečivo. Pokud měli k dispozici mouku, sádlo, vodu a mléko, uplácali si takzvaný pan de campo, také známý jako táborový chléb nebo kovbojský chléb. Ten pak opékali na ohni. Kuchař uměl vyrobit i čerstvý kvásek z mouky a vody. Takže někdy nechyběl dokonce i kváskový chléb. Další variantou pečiva pak byly kukuřičné placky připravované z kukuřičné mouky, soli a vody.

Houby, rostliny a divoká zvířata

Každý správný kovboj si uměl ulovit nějaké to divoké zvíře. Buvol, jelen a los poskytli hladové skupině kovbojů spoustu masa. Dobrým zdrojem bílkovin byla i divoká drůbež a nad divokým krocanem nebo bažantem také nikdo neohrnul nos. Kovbojové hledali i houby a nejrůznější bobule, které dokázaly ozvláštnit každodenní stravu.

Recepty

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

22

Ústřice z Rocky Mountain aneb buvolí varlata

Pokud si objednáte ústřice Rocky Mountain, nepochutnáte si na vodních měkkýších. Místo toho vám obsluha přinese talíř plný varlat. Obvykle jsou to býčí varlata, ale možnostmi jsou i varlata jiných zvířat, jako jsou prasata, bizoni a berani. Zemědělci v minulosti i dnes kastrují mladé býky a přeměňují je ve voly. To je nezbytné pro ochranu omezení agresivního chování býků. Varlata by byla věčná škoda zahodit, neboť by se plýtvalo jídlem. V dobách Divokého západu se pekla na žhavém uhlí. V dnešní době jsou však obvykle smažená. Malá varlata se vaří celá, větší se krájí na kousky.

Zdroj: mashed.com

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Divoký západ varlata jídelníček kovboj kovbojové

Návrhy pro vás

Novinky

Připravte se na jaro se zelenými polévkami. Vítězí u vás špenát, hrášek, nebo spíš chřest?

Snídaně
9

Míchaná vejce na topince se špenátem a chilli

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Vegetariánské

Staročeská pučálka se sýrovými noky podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Maso

Mexický hovězí guláš s fazolemi

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Znáte lemon curd? Připravte jemný citronový krém 3x jinak a naučte se ho používat v kuchyni

Recepty

Studená ředkvičková polévka s bílým jogurtem

Snídaně

Snídaňové burgery se slaninou, sýrem a míchanými vejci


Přečtěte si také

Novinky

Připravte se na jaro se zelenými polévkami. Vítězí u vás špenát, hrášek, nebo spíš chřest?

Novinky

KOKO ve varu: Každodenní inspirace, recepty, rady i osvědčené pokusy v jediném pořadu

Snídaně

Míchaná vejce na topince se špenátem a chilli

Novinky

K podniku s přísnými pravidly se přidal další. K masu si děti musí dát zeleninu!

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak na správné třídění odpadů nejen v kuchyni? Poradíme, jak na to!

Novinky

Požár před 130 lety byl pro boudu Dvoračky zásadní. Ze samoty se stala oblíbená horská hospoda

Vegetariánské

Staročeská pučálka se sýrovými noky podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Smetanová fregola s uzeninou a trojím hráškem

Recepty

Rychlá večeře za pár kaček: Fleky se zelím a slaninou

Těstoviny
4

Rychlá večeře: Nivová omáčka k těstovinám

Sladké

Velikonoční vajíčka z listového těsta s tvarohem a broskvemi

Sladké

Mechový dort – jednoduchý recept ze špenátu s krémem z mascarpone

Sladké

Vzpomínka na dětství: Kynuté šátečky plněné tvarohem

Maso

Mexický hovězí guláš s fazolemi

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Ryby a mořské plody

Poklady francouzské kuchyně: Treska po pařížsku

Polévky

Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí

Novinky

Připravte se na jaro se zelenými polévkami. Vítězí u vás špenát, hrášek, nebo spíš chřest?

Recepty

Studená ředkvičková polévka s bílým jogurtem

Recepty

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Snídaně
9

Míchaná vejce na topince se špenátem a chilli

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Snídaně

Snídaňové burgery se slaninou, sýrem a míchanými vejci

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Vegetariánské

Staročeská pučálka se sýrovými noky podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Vegetariánské

Konfitované pórky s čočkou Puy a pórkovým krémem podle Ottolenghiho

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Jablečný chalupářský koláč babičky Haničky

Maso

Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Saláty

Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Vybíráme pro vás

Zákony vlka

Kriminální

Dobré zprávy

Komedie

Půlnoční zpověď

Drama / Kriminální

Pálava

Komedie
Zobrazit více

Aktuální témata

Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
  • Jak ušetřit
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Jak zhubnout
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ZOO

Rodinný / Romantický

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Lásce navzdory

Komedie / Romantický

Zasněná láska

Komedie / Romantický / Telenovela
Zobrazit více

cnn

Kuciakův otec: O Jankovi se šíří konspirační teorie. Chtějí ho zdiskreditovat, tuším kdo Zrušit 17. listopad, nebo raději Svátek práce? Podívejte se, jak hlasovali lidé Přestěhujte se k nám a dostanete 1,7 milionu, láká švýcarská vesnička. Má to ale háček

zoom

Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína Stovky psů z Černobylu zmutovaly. Co odhalila nová analýza jejich DNA? Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit?

zeny

5 nejmocnějších znamení zvěrokruhu, která vždy dosáhnou svého. Jste mezi nimi? Služka a prostitutka na Hradě? Nepopulární Marta Gottwaldová dodnes budí lítost Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Petr Pavel s manželkou míří do Lumbeho vily. Nádherné obydlí má bohatou historii Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex Jak se zbavit mechu v trávníku. Doporučené vápnění může podpořit růst pampelišky

cool

Nový horor je tak drsný, že diváci utíkají z kin brečet a vyhodit večeři ze žaludku. Dokoukáte jeho trailer? 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Eva Burešová odhalila utajený intimní svět. Nechala nahlédnout do svého bydlení Čenská, Svěráková či Vetchá. Jak vypadají ženy českých herců, které žijí v ústraní? Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Nová kamera na mostech pokutuje řidiče za jeden z nejčastějších prohřešků. Je první, která to umí Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Masopustní masky Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Apple Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.