Základní recept
- luštěniny (uvařené, bez tekutiny – cizrna, fazole, azuki, čočka, ale i hrách) 100 g
- sezamová pasta tahini 1 lžíce
- umeocet 1/2 lžíce
- sůl
Azuki dip s řepou
- Azuki (doměkka uvařené fazolky, necelých 150 g v suchém stavu) 300 g
- červená řepa (uvařená) 1–2 ks (150 g)
- sezamová pasta tahini 3 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- umeocet 1,5 lžíce
- cibule (není nutné) 20 g
Postup přípravy
- Všechny ingredience rozmixujte (jde to i ponorným mixérem). Ochucujte podle chuti solí či umeoctem.
- Přidáním řepy rázem začne konzistence místo tužší pomazánky spíše připomínat dip. Servírujte s podlouhle nakrájenými kousky mrkve, řapíkatým celerem a krekry – třeba se špaldovými sezamovými nebo dýňovými z Biopekárny Zemanka.
PRIMA TIP: Část azuki pomazánky můžete oddělit a místo řepy přidat jen nať z cibulky, kousíčky červené papriky nebo třeba najemno nasekané jitrocelové lístky! Místo tahini můžete vyzkoušet i neslazené máslo z lískových oříšků. Má skvělou chuť (prodávají dobře zásobené bioprodejny a www.bionebio.cz).
Vyzkoušejte také recept na extra jemný hummus podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Extra jemný domácí hummus z cizrny