Suroviny
- fazole (borlotti) 400 g
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- řapíkatý celer 1 řapík
- klobása chorizo 2 ks (200–300 g)
- pancetta (nebo slanina) 150 g
- olivový olej 1 lžíce
- rozmarýn (čerstvý, nasekaný) 1 lžíce
- uzená paprika (španělská ) 1 lžička
- drcená rajčata (konzervovaná) 400 ml
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Fazole namočte přes noc do většího množství studené vody. Druhý den je sceďte a zalijte čistou vodou tak, aby byly ponořené. Zahřívejte je k varu, ztlumte teplotu, přiklopte a vařte zvolna 45–60 minut doměkka. Slijte je, ale vodu nevylévejte.
- Zhruba po 45 minutách vaření fazolí připravte základ pod fazole. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Celer očistěte a nasekejte najemno. Chorizo nakrájejte na plátky, pancettu nebo slaninu na kostičky.
- Troubu předehřejte na 150 °C. V pekáči nebo hrnci vhodném do trouby rozehřejte olej. Přidejte cibuli a řapíkatý celer a zlehka restujte 2 minuty doměkka. Vsypte česnek a rozmarýn a krátce restujte, až se směs rozvoní. Přidejte chorizo a pancettu a za stálého míchání restujte 3–5 minut. Posypte paprikou a přimíchejte rajčata a 400 ml vody z fazolí (vodu, která zbude, ani teď nevylévejte). Osolte a přisypte fazole. Zahřívejte k varu, přiklopte a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte 2 hodiny, občas zkontrolujte, zda není směs příliš suchá. Pokud ano, podlijte ji trochou vody z fazolí.
- Upečené fazole povařte bez pokličky na středním stupni (na plotně) zhruba 30 minut, aby omáčka zhoustla. Podle chuti osolte a opepřete. Ozdobte petrželovou natí a ihned podávejte.
Česnekové pečené fazole s chorizem Zdroj: kuchařka Česnek