Česnekové pečené fazole s chorizem
Zdroj: kuchařka Česnek
Česnekové pečené fazole s chorizem
Zdroj:
kuchařka Česnek
Španělskem inspirovaná verze pečených fazolí představuje vydatný a chuťově bohatý pokrm. Pečením fazole změknou tak, že se rozplynou na jazyku, ale zároveň si udrží svou konzistenci. Nenechte se odradit dlouhou přípravou – fazole namočte přes noc, po snídani je uvařte, mezitím připravte základ do pekáče, přesypte je do něj a než se upečou, můžete jít na hodinku na procházku. Podávejte je s čerstvým chlebem, který můžete namáčet do chutné omáčky, a salátem z listové zeleniny jako přílohou.
6 porcí
120 minut
španělská
Postup přípravy
-
Fazole namočte přes noc do většího množství studené vody. Druhý den je sceďte a zalijte čistou vodou tak, aby byly ponořené. Zahřívejte je k varu, ztlumte teplotu, přiklopte a vařte zvolna 45–60 minut doměkka. Slijte je, ale vodu nevylévejte.
-
Zhruba po 45 minutách vaření fazolí připravte základ pod fazole. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Celer očistěte a nasekejte najemno. Chorizo nakrájejte na plátky, pancettu nebo slaninu na kostičky.
-
Troubu předehřejte na 150 °C. V pekáči nebo hrnci vhodném do trouby rozehřejte olej. Přidejte cibuli a řapíkatý celer a zlehka restujte 2 minuty doměkka. Vsypte česnek a rozmarýn a krátce restujte, až se směs rozvoní. Přidejte chorizo a pancettu a za stálého míchání restujte 3–5 minut. Posypte paprikou a přimíchejte rajčata a 400 ml vody z fazolí (vodu, která zbude, ani teď nevylévejte). Osolte a přisypte fazole. Zahřívejte k varu, přiklopte a vložte do předehřáté trouby.
-
Pečte 2 hodiny, občas zkontrolujte, zda není směs příliš suchá. Pokud ano, podlijte ji trochou vody z fazolí.
-
Upečené fazole povařte bez pokličky na středním stupni (na plotně) zhruba 30 minut, aby omáčka zhoustla. Podle chuti osolte a opepřete. Ozdobte petrželovou natí a ihned podávejte.
Česnekové pečené fazole s chorizem
Zdroj: kuchařka Česnek
Česnekové pečené fazole s chorizem
Zdroj:
kuchařka Česnek