Jenny Linford

Česnekové pečené fazole s chorizem

Moje hodnocení
5x

Španělskem inspirovaná verze pečených fazolí představuje vydatný a chuťově bohatý pokrm. Pečením fazole změknou tak, že se rozplynou na jazyku, ale zároveň si udrží svou konzistenci. Nenechte se odradit dlouhou přípravou – fazole namočte přes noc, po snídani je uvařte, mezitím připravte základ do pekáče, přesypte je do něj a než se upečou, můžete jít na hodinku na procházku. Podávejte je s čerstvým chlebem, který můžete namáčet do chutné omáčky, a salátem z listové zeleniny jako přílohou.

6 porcí
120 minut
španělská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Fazole namočte přes noc do většího množství studené vody. Druhý den je sceďte a zalijte čistou vodou tak, aby byly ponořené. Zahřívejte je k varu, ztlumte teplotu, přiklopte a vařte zvolna 45–60 minut doměkka. Slijte je, ale vodu nevylévejte.
  2. Zhruba po 45 minutách vaření fazolí připravte základ pod fazole. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Celer očistěte a nasekejte najemno. Chorizo nakrájejte na plátky, pancettu nebo slaninu na kostičky.
  3. Troubu předehřejte na 150 °C. V pekáči nebo hrnci vhodném do trouby rozehřejte olej. Přidejte cibuli a řapíkatý celer a zlehka restujte 2 minuty doměkka. Vsypte česnek a rozmarýn a krátce restujte, až se směs rozvoní. Přidejte chorizo a pancettu a za stálého míchání restujte 3–5 minut. Posypte paprikou a přimíchejte rajčata a 400 ml vody z fazolí (vodu, která zbude, ani teď nevylévejte). Osolte a přisypte fazole. Zahřívejte k varu, přiklopte a vložte do předehřáté trouby.
  4. Pečte 2 hodiny, občas zkontrolujte, zda není směs příliš suchá. Pokud ano, podlijte ji trochou vody z fazolí.
  5. Upečené fazole povařte bez pokličky na středním stupni (na plotně) zhruba 30 minut, aby omáčka zhoustla. Podle chuti osolte a opepřete. Ozdobte petrželovou natí a ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jenny Linford

Knihy Omega Jenny Linford

Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže.

Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou. V této knize naleznete jak prostá a vydatná jídla s uzeným česnekem, tak exotičtější a neotřelé pokrmy využívající medvědí česnek. Osvojte si a rozpoutejte sílu této zázračné ingredience.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty