Suroviny
- červená cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- sušený rozmarýn 1 lžička
- sušený tymián 1 lžička
- pastiňák 2 ks
- rajčata (oválná ) 175 g
- rajčatové pyré 1 lžíce
- fazole v plechovce (konzervované máslové fazole) 400 g
- rajčata (konzervovaná ) 800 g
- hladkolistá petržel (k podávání) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do hluboké pánve vlijte olej a orestujte na něm cibuli, česnek, rozmarýn, tymián a špetku soli na středním stupni doměkka, asi 5–10 minut.
- Pastinák oloupejte a nakrájejte na 2,5cm kousky. Vsypte je k cibuli, přidejte čerstvá rajčata a rajčatové pyré a opékejte dalších 10–15 minut, až pastinák i rajčata změknou.
- Konzervované fazole slijte a propláchněte. Vsypte je k zelenině, přilijte konzervovaná rajčata a dobře promíchejte. Povařte 10–15 minut (od bodu varu), až omáčka zhoustne.
- Dušené fazole podávejte posypané nadrobno nasekanou petrželkou.
PRIMA TIP: Dušené fazole v omáčce podávejte s hnědou rýží, kuskusem nebo opečeným kváskovým chlebem.
Toskánské dušené fazole s rajčaty Zdroj: Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka