reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Toskánské dušené fazole s rajčaty
Autor: Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka Toskánské dušené fazole s rajčaty

Toskánské dušené fazole s rajčaty

Hodnoceno: 5x
Ačkoliv Itálie bývá synonymem pro pizzu a těstoviny, typickým pokrmem v Toskánsku jsou fazole. Drobné nebo velké bílé máslové fazole nejlépe vyniknou v husté rajčatové omáčce, kterou do sebe vsáknou. Výraznou chuť vyzrálých rajčat uzemňuje pastinák, který restováním zesládne a omáčce zajistí plnost. Přípravu urychlíte použitím konzervovaných rajčat a fazolí, případně je uvařte zvlášť, kyselost rajčat zpomaluje měknutí fazolí.
do 1 hodiny
3–4 porce

reklama

Postup

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do hluboké pánve vlijte olej a orestujte na něm cibuli, česnek, rozmarýn, tymián a špetku soli na středním stupni doměkka, asi 5–10 minut. 
  2. Pastinák oloupejte a nakrájejte na 2,5cm kousky. Vsypte je k cibuli, přidejte čerstvá rajčata a rajčatové pyré a opékejte dalších 10–15 minut, až pastinák i rajčata změknou. 
  3. Konzervované fazole slijte a propláchněte. Vsypte je k zelenině, přilijte konzervovaná rajčata a dobře promíchejte. Povařte 10–15 minut (od bodu varu), až omáčka zhoustne. 
  4. Dušené fazole podávejte posypané nadrobno nasekanou petrželkou. 

PRIMA TIP: Dušené fazole v omáčce podávejte s hnědou rýží, kuskusem nebo opečeným kváskovým chlebem. 

Toskánské dušené fazole s rajčaty
Autor: Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka Toskánské dušené fazole s rajčaty

reklama

Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka
Ella Woodward-Mills

Svou první knihou Lahodně s Ellou způsobila Ella Woodward doslova revoluci ve vnímání vegetariánství. Ukázala, že čistě zeleninová jídla mohou být sexy a oslovit i ty, kteří běžně jedí maso. Vegetariánkou se totiž nestala proto, aby zachránila zvířata, ale kvůli dlouhé vleklé nemoci, kterou úpravou stravy nakonec vyléčila. Při vaření promýšlí výsledný dojem, jídlo musí krásně vonět, chutnat i vypadat. Ve své poslední – veganské – kuchařce shrnuje 100 nejoblíbenějších a nejozkoušenějších receptů z večeří pro přátele, pop-up akcí, lahůdkářství i svého bistra a ukazuje, že jíst zdravě a vegansky od rána do večera je báječná jízda pro všechny smysly. Recepty doplňuje i Ellin příběh a praktický návod na veganství v běžném životě. 
Vydalo nakladatelství Knihy Omega