Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně

Moje hodnocení
2x

Grilovací sezóna je konečně tady – a my pro vás máme recept, který ji skvěle odstartuje! 16. května se totiž slaví Národní den grilování a letos připadá na pátek, což je ideální příležitost pozvat přátele, rozpálit gril a pustit se do něčeho netradičního. Připravili jsme pro vás Baba ghanoush trochu jinak – tentokrát z grilované cukety. Za receptem stojí kuchař Luboš Rychvalský z Receptáře Prima nápadů. Tak pojďme na to!

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Cuketu důkladně ogrilujte na rozpáleném grilu nebo na pánvi, dokud její slupka úplně neztmavne a nebude mít příjemnou kouřovou chuť.
  2. Mezitím si nakrájejte cibuli, papriku a petrželku na drobné kousky. Vyloupejte si granátové jablko a česnek nasekejte najemno.
  3. Ogrilovanou cuketu nechte lehce vychladnout, oloupejte ji a změklou dužinu vydlabejte, případně ještě najemno pokrájejte, aby z ní vznikla skoro až kaše.
  4. V míse smíchejte cuketovou dužinu s veškerou připravenou zeleninou a semínky granátového jablka, přidejte šťávu z citronu, olivový olej, sirup z granátového jablka a ochuťte římským kmínem, sumahem, solí a pepřem. Směs nechte chvíli odpočinout, aby se chutě krásně propojily.
  5. Až necháte směs chvíli odpočinout, aby se chutě krásně propojily, můžete servírovat s čerstvě upečeným arabským chlebem nebo křupavými plackami.

PRIMA TIP

Pokud máte cuketový květ, obalte ho v lehkém těstíčku z ledové sodovky a soli a osmažte dozlatova. Výsledek je delikátní!

Milujete recepty s cuketou? Připravte si tento famózní nákyp podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Cuketový nákyp s uzeným masem

Nebo zkuste tradiční Baba ghanoush z lilku!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty