Suroviny
- cuketa 1 velký ks + 1 menší ks
- česnek 2 stroužky
- cibule 1 ks
- paprika 1 ks
- petrželka 1 svazek
- granátové jablko 1 ks
- citronová šťáva 1 plod
- olivový olej 3 lžíce
- grenadina (sirup z granátového jablka) 1 lžíce
- římský kmín 1/2 lžičky
- sumah 1/2 lžičky
- sůl (dle chuti)
- pepř (dle chuti)
Postup přípravy:
- Cuketu důkladně ogrilujte na rozpáleném grilu nebo na pánvi, dokud její slupka úplně neztmavne a nebude mít příjemnou kouřovou chuť.
- Mezitím si nakrájejte cibuli, papriku a petrželku na drobné kousky. Vyloupejte si granátové jablko a česnek nasekejte najemno.
- Ogrilovanou cuketu nechte lehce vychladnout, oloupejte ji a změklou dužinu vydlabejte, případně ještě najemno pokrájejte, aby z ní vznikla skoro až kaše.
- V míse smíchejte cuketovou dužinu s veškerou připravenou zeleninou a semínky granátového jablka, přidejte šťávu z citronu, olivový olej, sirup z granátového jablka a ochuťte římským kmínem, sumahem, solí a pepřem. Směs nechte chvíli odpočinout, aby se chutě krásně propojily.
- Až necháte směs chvíli odpočinout, aby se chutě krásně propojily, můžete servírovat s čerstvě upečeným arabským chlebem nebo křupavými plackami.

PRIMA TIP
Pokud máte cuketový květ, obalte ho v lehkém těstíčku z ledové sodovky a soli a osmažte dozlatova. Výsledek je delikátní!
Milujete recepty s cuketou? Připravte si tento famózní nákyp podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Cuketový nákyp s uzeným masem
Nebo zkuste tradiční Baba ghanoush z lilku!
