Knedlíky
- hladká mouka 150 g + na pomoučení
- brambory (uvařené den předem ve slupce) 400 g
- sůl
- vejce 2 vejce
- máslo 1 lžíce
- vařené uzené maso (namleté) 200 g
Omáčka
- cibule 3 ks
- slunečnicový olej 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- uzený vývar cca 500 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- smetana na vaření 100 ml
- červená cibule (k podávání)
- hladkolistá petržel (k podávání)
Postup přípravy
- Na vál prosejte hladkou mouku, ke které na jemném struhadle nastrouhejte předem uvařené a oloupané brambory, osolte, přidejte vejce a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněné ploše rozválejte těsto na tenký obdélník, který potřete rozpuštěným máslem a posypejte namletým uzeným masem.
- Těsto zarolujte, zabalte do vlhké utěrky, na koncích pevně zavažte a vařte asi 30 minut v osolené vodě. Uvařený knedlík opatrně vybalte z utěrky a nakrájejte na plátky. Uchovejte v teple.
- Zatímco se knedlíky vaří, připravte omáčku. Cibuli nakrájejte najemno a na oleji ji nechte na mírném ohni zkaramelizovat. Jakmile cibule získá zlatavou barvu, zaprašte ji moukou a krátce orestujte. Poté ji podlijte studeným uzeným vývarem, osolte, opepřete a rozmíchejte.
- Za občasného míchání omáčku vařte asi 15 minut, následně ji rozmixujte dohladka a přimíchejte smetanu. Podávejte s rolovaným knedlíkem. Dozdobte najemno nakrájenou červenou cibulí a snítkou petrželky.
Vyzkoušejte také bramborové knedlíky z Lokálu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborové knedlíky podle receptu z Lokálu
