Náš český turek má do pravé turecké kávy velmi daleko. Vznikl z nouze a nikdy neoplýval vysokou kvalitou. I přesto si turek národem získal oblibu a navíc ho najdete skoro v každé kavárně a restauraci.
Jak vznikl český turek? Silná zalévaná káva s lógrem se stále těší velké oblibě
V době, kdy je jednoduché si připravit nejrůznějšími přístroji velmi dobrou a kvalitní kávu, Češi zůstávají zcela oddáni pravému turkovi, který není zrovna nejkvalitnějším horkým nápojem, co se do přípravy i výběru kávových zrn týče.
Do pravé turecké kávy má turek daleko
Pravá turecká káva se připravuje ve speciální měděné konvičce s cínovým povrchem zvané džezva. Ta se položí na rozpálené uhlíky či do ohně. Káva se před vařením namele na hrubší prášek a pak se vaří spolu s vodou, cukrem, případně s různým kořením. Postup je přitom celkem striktní.
Jak to bylo v Česku
Češi přišli kávě na chuť pořádně až ve 20. století, kdy vznikalo mnoho nových kaváren a dokonce i pražský kávový trh. Největší oblibu pak získala v meziválečném období.
Druhá světová válka však kávě vrazila velkou ránu, neboť nebyla k dostání. Češi se museli spokojit s různými alternativami jako je caro či melta. S těmi si národ musel vystačit i po válce, kavárny a pražírny totiž byly komunistickým režimem znárodněny a mnoho jich bylo zavřeno. Češi tak sahali po tom, co bylo - mletá a dost nekvalitní káva z obchodu. V domácnosti ani nebylo zvykem vlastnit kávovar, neb byl na tehdejší poměry velmi drahý a nedostatkový.
Zrod českého turka
Doba socialismu normálním lidem nepřála ani po finanční stránce a káva byla pořád drahá. Nejdostupnějším druhem se stal namletý mix robusty s arabicou, kde arabica zastupovala poměrně malou část. Nejjednodušším způsobem, jak připravit kávu, bylo zalít hrubou směs vařicí vodou, zamíchat lžičkou a lógr nechat usadit na dno. V českých socialistických očích tento postup zřejmě evokoval přípravu turecké kávy ve východních zemích. Zalitému lógru se tak začalo říkat turek a národní poklad byl na světě.
Zvyky a naučené stereotypy se špatně odnaučují. Zřejmě proto přežil turek i do dneška. Najdou se dokonce lidé, kteří ho považují za správné a nejlepší kafe, které si mohou dopřát.
Ať už si kávu vychutnáváte jakkoliv, nezapomeňte, že byste ho měli pít s mírou a počítat s tím, že káva zvyšuje krevní tlak. Každý šálek kávy také zapijte sklenicí vody, protože káva dehydratuje.
Zdroj: jakubovokafe.blogspot.com, ebenica.cz; foto: iStock.com