Suroviny
- olivový olej
- česnek (jemně nasekaný) 3 stroužky
- rozmarýn (čerstvý ) 3 snítky
- bobkový list 1 ks
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- mletá uzená paprika 1 lžička
- rajčata (konzervovaná sekaná) 130 g (asi 1/2 plechovky)
- javorový sirup 1 lžíce
- rajčatové pyré 1 lžíce
- fazole (máslové, slité) 400 g (1 plechovka)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
- K přípravě tohoto pokrmu použijte ohnivzdorný hrnec s poklicí. Rozpalte trochu olivového oleje a při střední teplotě na něm orestujte česnek dosklovata, nenechte ho zhnědnout. Poté přidejte bylinky, koření, rajčata, javorový sirup, pyré, fazole, sůl a pepř. Uveďte k varu.
- Když obsah hrnce dosáhne varu, zaklopte ho pokličkou a vložte na 30 minut péct do předehřáté trouby.
- Před podáváním vyjměte bobkový list a větvičky rozmarýnu (lístky rozmarýnu se v průběhu tepelné úpravy z větviček uvolnily a rozptýlily mezi fazole) a pak už si jen užívejte jejich lahodnou chuť.