Poctivé domácí jerky z hovězího masa

Moje hodnocení
4x

Napadlo vás někdy, že byste si mohli nasušit do zásoby nejen houby, ale i maso? Tedy sušené maso neboli jerky? Není to nic těžkého, základem je každopádně kvalitní kus masa, dále potřebné koření a hlavně čas.

1 porce
120 minut

Suroviny

  • libové hovězí maso (falešná svíčková, rumpsteak) 1 kg
  • růžový pepř 1 lžíce
  • hrubá mořská sůl 1 lžíce
  • oregano (sušené oregano) 1 lžíce
  • sušený česnek 1 lžíce
  • kurkuma 1 lžička
  • sušená paprika (např. i zauzená) 1 lžička
  • sójová omáčka 4 lžíce
  • worcestrová omáčka 6 lžic
  • pár kapek tabasca (dle chuti)

Postup přípravy

  1. Kus masa dejte maximálně na hodinu do mrazáku, snadněji se pak bude krájet.
  2. Hovězí nakrájejte na tenké plátky, cca 3–4 milimetry tlusté.
  3. Do hmoždíře dejte pepř, sůl, oregano, česnek, kurkumu a papriku a vše „utřete“ dohromady.
  4. Plátky masa vyskládejte na plech, posypte je částí suché směsi, zalijte částí sójové omáčky a worcestru a přidejte tabasco.
  5. Opět přidejte další plátky masa, suché směsi, omáček a tak pokračujte, dokud nevyskládáte veškeré hovězí maso.
  6. Vše pak rukama pečlivě promíchejte, opatrně přendejte do mísy, obalte v potravinářské fólii a nechte v ledničce marinovat alespoň 12 hodin, ideálně přes noc.
  7. Do sušičky vyskládejte namarinované plátky masa a sušte cca 7 až 8 hodin. Záleží na tloušce masa!
  8. Po 6 hodinách zkontrolujte spodní díl sušičky a průběžně pak odendávejte usušené maso, ať ho nemáte přesušené. Počítej s tím, že při sušení přijdete přibližně o 60 % původního objemu.
  9. Hotové jerky buďto hned snězte nebo uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě a snězte je do 4 dnů.
  10. Pokud je do té doby nesníte, přendejte je do papírového sáčku a opět uchovávejte v suchu a temnu. To už je musíte sníst do 14 dnů!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Slepičárna blog


Přečtěte si také

Recepty