Najděte si recept
Na co máte chuť?

Poctivé domácí jerky z hovězího masa
Napadlo vás někdy, že byste si mohli nasušit do zásoby nejen houby, ale i maso? Tedy sušené maso neboli jerky? Není to nic těžkého, základem je každopádně kvalitní kus masa, dále potřebné koření a hlavně čas.
nad 2 hodiny
Suroviny
- libové hovězí maso (falešná svíčková, rumpsteak) 1 kg
- růžový pepř 1 lžíce
- hrubá mořská sůl 1 lžíce
- sušené oregano 1 lžíce
- sušený česnek 1 lžíce
- kurkuma 1 lžička
- sušená paprika (např. i zauzená) 1 lžička
- sójová omáčka 4 lžíce
- worcestrová omáčka 6 lžic
- pár kapek tabasca (dle chuti)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kus masa dejte maximálně na hodinu do mrazáku, snadněji se pak bude krájet.
- Hovězí nakrájejte na tenké plátky, cca 3–4 milimetry tlusté.
- Do hmoždíře dejte pepř, sůl, oregano, česnek, kurkumu a papriku a vše „utřete“ dohromady.
- Plátky masa vyskládejte na plech, posypte je částí suché směsi, zalijte částí sójové omáčky a worcestru a přidejte tabasco.
- Opět přidejte další plátky masa, suché směsi, omáček a tak pokračujte, dokud nevyskládáte veškeré hovězí maso.
- Vše pak rukama pečlivě promíchejte, opatrně přendejte do mísy, obalte v potravinářské fólii a nechte v ledničce marinovat alespoň 12 hodin, ideálně přes noc.
- Do sušičky vyskládejte namarinované plátky masa a sušte cca 7 až 8 hodin. Záleží na tloušce masa!
- Po 6 hodinách zkontrolujte spodní díl sušičky a průběžně pak odendávejte usušené maso, ať ho nemáte přesušené. Počítej s tím, že při sušení přijdete přibližně o 60 % původního objemu.
- Hotové jerky buďto hned snězte nebo uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě a snězte je do 4 dnů.
- Pokud je do té doby nesníte, přendejte je do papírového sáčku a opět uchovávejte v suchu a temnu. To už je musíte sníst do 14 dnů!
Slepičárna
Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.
Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.
Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!