Poctivé domácí jerky z hovězího masa
Zdroj: Slepičárna blog
Poctivé domácí jerky z hovězího masa
Zdroj:
Slepičárna blog
Napadlo vás někdy, že byste si mohli nasušit do zásoby nejen houby, ale i maso? Tedy sušené maso neboli jerky? Není to nic těžkého, základem je každopádně kvalitní kus masa, dále potřebné koření a hlavně čas.
Postup přípravy
-
Kus masa dejte maximálně na hodinu do mrazáku, snadněji se pak bude krájet.
-
Hovězí nakrájejte na tenké plátky, cca 3–4 milimetry tlusté.
-
Do hmoždíře dejte pepř, sůl, oregano, česnek, kurkumu a papriku a vše „utřete“ dohromady.
-
Plátky masa vyskládejte na plech, posypte je částí suché směsi, zalijte částí sójové omáčky a worcestru a přidejte tabasco.
-
Opět přidejte další plátky masa, suché směsi, omáček a tak pokračujte, dokud nevyskládáte veškeré hovězí maso.
-
Vše pak rukama pečlivě promíchejte, opatrně přendejte do mísy, obalte v potravinářské fólii a nechte v ledničce marinovat alespoň 12 hodin, ideálně přes noc.
-
Do sušičky vyskládejte namarinované plátky masa a sušte cca 7 až 8 hodin. Záleží na tloušce masa!
-
Po 6 hodinách zkontrolujte spodní díl sušičky a průběžně pak odendávejte usušené maso, ať ho nemáte přesušené. Počítej s tím, že při sušení přijdete přibližně o 60 % původního objemu.
-
Hotové jerky buďto hned snězte nebo uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě a snězte je do 4 dnů.
-
Pokud je do té doby nesníte, přendejte je do papírového sáčku a opět uchovávejte v suchu a temnu. To už je musíte sníst do 14 dnů!
Poctivé domácí jerky z hovězího masa 1
Zdroj: Slepičárna blog
Poctivé domácí jerky z hovězího masa 1
Zdroj:
Slepičárna blog