Jitka Rákosníková

V troubě vařené rizoto

Moje hodnocení
0x

Pravé italské "risotto" vyžaduje trpělivost, protože se vaří za postupného přilévání horkého vývaru tak, aby se vždy zcela vsákl do rýže. Zázrak se odehraje někde mezi 18. a 20. minutou poctivého přilévání a míchání a co víc, výsledek je potřeba ihned zkonzumovat, jinak se toto prosté, ale luxusní jídlo změní v lepidlo na dlaždičky. Proto vznikla úsporná a také účinná verze z trouby (šetříte čas i energii), rychlá a méně pracná – třeba vás donutí konečně zkonzumovat ten sáček s drahou rýží, smutně koukající ze spíže. 

4 porce
30 minut
italská

Suroviny

  • cibule, nejlépe šalotka 1 ks
  • máslo 25 g
  • rýže na rizoto (Arborio, Carnarolli) 300 g
  • bílé víno (nemusí být) 1/2 sklenky
  • horký vývar (zeleninový nebo drůbeží) 700 ml
  • nastrouhaný parmazán 50 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. V silnostěnném, nejlépe litinovém kastrolu nechte v troubě rozehřát máslo a pak na něm osmažte nadrobno nakrájenou cibuli tak, aby zesklovatěla, ale nezabarvila se. Do tohoto základu vsypte rýži (rizotová se neproplachuje) a dobře ji promíchejte se základem tak, aby se zrnka obalila tukem.
  2. Používáte-li víno, vlijte ho k rýži a nechte 2 minuty, až se vstřebá. Pak vlijte horký vývar, kastrol přikryjte dobře přiléhající poklicí, troubu zavřete a rizoto vařte přibližně 18 minut, až rýže dosáhne požadované konzistence, tj. bude vláčná, ale uvnitř na skus ještě trochu pevná a zůstane v ní tolik vývaru, aby bylo rizoto celkově krémovité, tak trochu jako hustá polévka. Vmíchejte větší část parmazánu a rizoto ihned (!) (tady platí stejná pravidla jako u klasiky) podávejte se zbylým parmazánem k posypání.

PRIMA TIP: Základní bílé italské "risotto" je velice úsporná záležitost. Hodně se naváří a je velmi syté. A také se dá donekonečna obměňovat a doplňovat – houbami, různou zeleninou, slaninou – samostatně i v kombinaci. Na uvedené množství budete těchto surovin potřebovat asi 300 g. Nadrobno je nakrájejte a hned v prvním kroku osmažte spolu s cibulí, pak pokračujte podle receptu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jitka Rákosníková

Recyklovaná kuchařka Jitka Rákosníková

Moderní domácnost beze zbytku

  • recyklace přebývajících potravin a jídel
  • kvalitní a promyšlené vaření
  • inspirativní recepty české i světové kuchyně
  • rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii
  • tradiční domácí postupy i moderní trendy

Naším krédem je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Vede k tomu několik cest: lépe plánovat, lépe nakupovat, promyšleně vařit a zejména spotřebovat vše, co se v naší kuchyni uvaří a upeče. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá již více než 10 let. Původně se zaměřila především na tvorbu skvělých receptů z přebytků z vaření. Nyní se téma „kulinární recyklace“ propojuje se současným, stále výraznějším trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu obecně.

Vyústěním letité zkušenosti a důkladného zpracování je aktuální manuál, recepty a tipy pro moderní domácnost – propojuje dobré rady a postupy tradičních hospodyněk, pro které bylo šetrné vaření nezbytností, s dnešním životem. Vynikající recepty jsou doplněny zajímavými souvislostmi a informacemi o surovinách.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz


Přečtěte si také

Recepty