reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

V troubě vařené rizoto
Autor: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové V troubě vařené rizoto

V troubě vařené rizoto

Hodnoceno: 0x
Pravé italské "risotto" vyžaduje trpělivost, protože se vaří za postupného přilévání horkého vývaru tak, aby se vždy zcela vsákl do rýže. Zázrak se odehraje někde mezi 18. a 20. minutou poctivého přilévání a míchání a co víc, výsledek je potřeba ihned zkonzumovat, jinak se toto prosté, ale luxusní jídlo změní v lepidlo na dlaždičky. Proto vznikla úsporná a také účinná verze z trouby (šetříte čas i energii), rychlá a méně pracná – třeba vás donutí konečně zkonzumovat ten sáček s drahou rýží, smutně koukající ze spíže. 
do 30 minut
4–6 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. V silnostěnném, nejlépe litinovém kastrolu nechte v troubě rozehřát máslo a pak na něm osmažte nadrobno nakrájenou cibuli tak, aby zesklovatěla, ale nezabarvila se. Do tohoto základu vsypte rýži (rizotová se neproplachuje) a dobře ji promíchejte se základem tak, aby se zrnka obalila tukem.
  2. Používáte-li víno, vlijte ho k rýži a nechte 2 minuty, až se vstřebá. Pak vlijte horký vývar, kastrol přikryjte dobře přiléhající poklicí, troubu zavřete a rizoto vařte přibližně 18 minut, až rýže dosáhne požadované konzistence, tj. bude vláčná, ale uvnitř na skus ještě trochu pevná a zůstane v ní tolik vývaru, aby bylo rizoto celkově krémovité, tak trochu jako hustá polévka. Vmíchejte větší část parmazánu a rizoto ihned (!) (tady platí stejná pravidla jako u klasiky) podávejte se zbylým parmazánem k posypání.

PRIMA TIP: Základní bílé italské "risotto" je velice úsporná záležitost. Hodně se naváří a je velmi syté. A také se dá donekonečna obměňovat a doplňovat – houbami, různou zeleninou, slaninou – samostatně i v kombinaci. Na uvedené množství budete těchto surovin potřebovat asi 300 g. Nadrobno je nakrájejte a hned v prvním kroku osmažte spolu s cibulí, pak pokračujte podle receptu.

V troubě vařené rizoto
Autor: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové V troubě vařené rizoto

reklama

Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové

Moderní domácnost beze zbytku

• recyklace přebývajících potravin a jídel

• kvalitní a promyšlené vaření

• inspirativní recepty české i světové kuchyně

• rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii

• tradiční domácí postupy i moderní trendy

Naším krédem je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Vede k tomu několik cest: lépe plánovat, lépe nakupovat, promyšleně vařit a zejména spotřebovat vše, co se v naší kuchyni uvaří a upeče. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá již více než 10 let. Původně se zaměřila především na tvorbu skvělých receptů z přebytků z vaření. Nyní se téma „kulinární recyklace“ propojuje se současným, stále výraznějším trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu obecně.

Vyústěním letité zkušenosti a důkladného zpracování je aktuální manuál, recepty a tipy pro moderní domácnost – propojuje dobré rady a postupy tradičních hospodyněk, pro které bylo šetrné vaření nezbytností, s dnešním životem. Vynikající recepty jsou doplněny zajímavými souvislostmi a informacemi o surovinách.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Související témata: risotto , Hlavní jídla , Italská kuchyně