Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- uzená slanina 50 g
- pórek (zelená část ) 1 ks
- rýže (na rizoto (Arborio nebo Carnaroli)) 250 g
- bílé víno (suché ) 100 ml
- zeleninový vývar 1 litr
- špenát (čerstvý ) 1 velká hrst
- mražený hrášek 2 velké hrsti
- máslo 2 silnější plátky
- strouhaný parmazán (čerstvě nastrouhaný ) 1 velká hrst
- citronová šťáva 1–2 lžíce
- vejce 3 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na olivovém oleji orestujte slaninu nakrájenou na malé kostičky a nadrobno nasekaný propraný pórek.
- Když je slanina opečená a pórek měkký, přisypte rýži a minutu ji restujte, až budou všechna zrnka obalená tukem a lehce zprůsvitní.
- Do kastrolu přilijte bílé víno a za stálého míchání nechte odvařit, až se vsákne do rýže.
- Poté začněte postupně podlévat horkým (!) vývarem (v nouzi stačí horká voda). Vždy podlijte jednou sběračkou a za častého míchání nechte vařit, až se vsákne do rýže. Teprve potom přilijte další vývar.
- Mezitím v mixéru rozmixujte propraný špenát a hrst povoleného hrášku s 50 ml vody na téměř hladkou pastu.
- Když je rýže uvařená al dente (na skus), což trvá asi 16–20 minut, dochuťte rizoto solí a pepřem, přidejte velkou hrst mraženého hrášku, rozmixovanou zelenou pastu, plátky másla a nastrouhaný parmazán.
- Servírujte horké s vejcem (může být zastřené nebo vařené 7 minut a oloupané).
PRIMA TIP: Výraznou chuť získáte, pokud se spolu špenátem nebo místo něj použijete medvědí česnek.