S Klárou v kuchyni: Zelené jarní rizoto

Moje hodnocení
3x

Italské rizoto je vděčné jídlo. Stačí mít v zásobě tu správnou rýži a během půlhodiny z ní snadno vykouzlíte velmi uspokojivý pokrm. Využijte sezonní suroviny a zkuste třeba tohle krásně zelené rizoto s pórkem, hráškem a špenátem. A pokud ho chcete ještě výraznější, přidejte medvědí česnek!

3 porce
30 minut

Suroviny

  • olivový olej 1 lžíce
  • uzená slanina 50 g
  • zelená část z 1 pórku
  • rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli) 250 g
  • suché bílé víno 100 ml
  • zeleninový vývar 1 litr
  • čerstvý špenát 1 velká hrst
  • mražený hrášek 2 velké hrsti
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • máslo 2 silnější plátky
  • čerstvě nastrouhaný parmazán 1 velká hrst
  • citronová šťáva 1–2 lžíce
  • vejce 3 ks

Postup přípravy

  1. Na olivovém oleji orestujte slaninu nakrájenou na malé kostičky a nadrobno nasekaný propraný pórek.
  2. Když je slanina opečená a pórek měkký, přisypte rýži a minutu ji restujte, až budou všechna zrnka obalená tukem a lehce zprůsvitní.
  3. Do kastrolu přilijte bílé víno a za stálého míchání nechte odvařit, až se vsákne do rýže.
  4. Poté začněte postupně podlévat horkým (!) vývarem (v nouzi stačí horká voda). Vždy podlijte jednou sběračkou a za častého míchání nechte vařit, až se vsákne do rýže. Teprve potom přilijte další vývar.
  5. Mezitím v mixéru rozmixujte propraný špenát a hrst povoleného hrášku s 50 ml vody na téměř hladkou pastu.
  6. Když je rýže uvařená al dente (na skus), což trvá asi 16–20 minut, dochuťte rizoto solí a pepřem, přidejte velkou hrst mraženého hrášku, rozmixovanou zelenou pastu, plátky másla a nastrouhaný parmazán.
  7. Servírujte horké s vejcem (může být zastřené nebo vařené 7 minut a oloupané).

PRIMA TIP: Výraznou chuť získáte, pokud se spolu špenátem nebo místo něj použijete medvědí česnek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty