Suroviny
- rostlinný olej (nebo drůbeží sádlo) 2 lžíce
- anglická slanina 150 g
- cibule (větší, nakrájená) 1 ks
- pórek (propláchnutého a nakrájeného) kousek
- mrkev (malá, nahrubo nastrouhaná nebo nakrájená na drobné kostičky) 1 ks
- dlouhozrnná rýže (propláchnutá a okapaná) 1,5 hrnku
- mražený hrášek 1 hrst
- vývar (horký ) 750 ml
- sýr (strouhaný tvrdý sýr (gouda, eidam, ementál..)) 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pikantní cibule
- červená cibule (středně velká ) 1 ks
- cukr krupice 1/2 lžičky
- ocet (jemný bílý ocet – rýžový, jablečný, vinný...) 200 ml
- česnek (případně rozpůlený stroužek česnek, kuličky pepře a nového koření, sušené chilli papričky)
- tymián (na dochucení) snítka
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. V silnostěnném kastrolu, který se dá dát do trouby, rozehřejte olej. Vsypte slaninu nakrájenou na drobné kostičky a nechte vyškvařit tuk. Pak přidejte cibuli, pórek a mrkev a na středním stupni ještě chvíli smažte, aby chytily barvu. Vsypte rýži a dobře promíchejte, aby se obalila v tuku se zeleninou. Vmíchejte hrášek.
- Do kastrolu vlijte horký vývar, vše promíchejte a pak kastrolem potřeste, aby se rýže urovnala. Osolte, opepřete a kastrol přikryjte a dejte do trouby. Nechte dusit asi 20 minut, až se všechen vývar vsákne a rýže bude měkká. Podávejte se strouhaným sýrem a s různými chuťovkami, například s pikantní cibulí.
- Na tu nakrájejte oloupanou cibuli na tenké kroužky. Dejte vařit asi půl litru vody. Do vysterilizované sklenice dejte cukr, sůl a ocet, případně koření. Promíchejte, až se cukr a sůl rozpustí.
- Cibuli dejte do cedníku a pomalu ji prolijte vroucí vodou z konvice. Nechte dobře okapat, pak dejte do sklenice a zlehka promíchejte, aby se chutě promísily. Sklenici uzavřete. Cibule bude lehce namarinovaná už za půl hodiny, ale chuť bude výraznější po delší době. V ledničce vydrží několik týdnů, ale nejlepší je během prvního týdne.
PRIMA TIP: Rizoto patří k levným, rychlým a útěšným jídlům, která se dají připravovat vícero způsoby a z nekonečného množství surovin. V různých podobách se objevuje snad ve všech kuchyních světa (i když ta školní česká je myslíme si světovým unikátem). Nic vám nebrání použít různé kombinace zeleniny a dochucení, uplatnit můžete zbylé kousky i tuk z pečeného masa (skvělé je rizoto ze zbylého pečeného kuřete) a koneckonců nic se nestane, když směs připravíte i ze zbylé vařené rýže – po osmažení všech surovin přidejte jen trochu vody nebo vývaru, promíchejte, navrch položte kousek másla a rizoto nechte chvíli prohřát v troubě.