redakce Prima FRESH

Rizoto z trouby s pečenými houbami

Moje hodnocení
13x

Dokonale vyšlechtěný recept pro všechny houbaře i milovníky solidní, leč lahůdkové kuchyně. Navíc s výraznou úsporou práce, vzhledem k přípravě v troubě!

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do trouby dejte dvě mřížky, jednu do spodní třetiny a druhou do poloviny výšky trouby a předehřejte ji na 180 °C. Houby promíchejte s česnekem, tymiánem, chilli, většinou oleje a ½ lžičkou soli na plechu s okrajem. Postavte ho na spodní mřížku a houby pečte 25 až 30 minut, až zezlátnou a budou trochu křupavé.
  2. Mezitím rozehřejte 2 lžíce oleje ve velkém silnostěnném kastrolu na středně vysokém stupni. Vsypte cibuli a za častého promíchávání ji smažte, až změkne a zesklovatí, asi 3 až 5 minut. Vmíchejte rýži, opepřete ji a přidejte ½ lžičky soli. Promíchávejte, aby se rýže obalila v základu a začala průsvitnět, asi 2 minuty.
  3. Vlijte vermut, uveďte do mírného varu a vařte, až se víno odvaří, asi 2 minuty. Přidejte většinu vývaru, uveďte do mírného varu, vložte přikryté do trouby a vařte asi 16 až 18 minut, až se vývar téměř vsákne, rýže změkne, ale uchová si ještě pevný střed.
  4. Kastrol vyndejte z trouby a na sporáku dejte vařit na střední stupeň. Vlijte zbylý vývar a za stálého míchání dovařte, až bude rýže vláčná, ale stále trochu na skus, a omáčka bude krémovitá, asi 2 minuty. Mimo sporák pak vmíchejte parmazán, máslo a citronovou kůru, podle chuti osolte. Je-li třeba, přidejte trochu teplé vody tak, aby rizoto mělo polévkovitou konzistenci.
  5. Rýži přesuňte na podávací talíř, navrch poklaďte křupavými houbami, posypte petrželí a zakapejte olejem. Podávejte s dílky citronu.

PRIMA TIP: HoubyTo, že prospívají především díky vitaminům B2, B3, selenu a antioxidačním účinkům našemu zdraví, především srdci, si většina houbařů ani neuvědomuje. Jejich chuť a kulinární možnosti prostě mluví samy za sebe, ale jejich zdravotní potenciál je rozhodně další plus.Mimo sezonu můžete toto jídlo připravit se stejným úspěchem i s hlívou ústřičnou a hnědými žampiony.

Velkou porci nových receptů z podzimní zeleniny najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty