Suroviny
- houby, nakrájené na plátky 500 g
- česnek, nakrájený na plátky 3 stroužky
- čerstvý tymián 6 snítek
- chilli koření 1/4 lžičky
- olivový olej 70 ml + na zakapání
- cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
- kulatozrnná rýže na rizoto (arborio) 1 hrnek
- suchý vermut nebo bílé víno 120 ml
- kuřecí vývar (nejlépe domácí) 750 ml
- najemno nastrouhaný parmazán 1 hrst
- studené máslo, nakrájené na kousky 2 lžíce
- najemno nastrouhaná citronová kůra 1/2 lžičky
- hladkolistá petržel, nahrubo nakrájená 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
- dílky citronu k podávání
Postup přípravy
- Do trouby dejte dvě mřížky, jednu do spodní třetiny a druhou do poloviny výšky trouby a předehřejte ji na 180 °C. Houby promíchejte s česnekem, tymiánem, chilli, většinou oleje a ½ lžičkou soli na plechu s okrajem. Postavte ho na spodní mřížku a houby pečte 25 až 30 minut, až zezlátnou a budou trochu křupavé.
- Mezitím rozehřejte 2 lžíce oleje ve velkém silnostěnném kastrolu na středně vysokém stupni. Vsypte cibuli a za častého promíchávání ji smažte, až změkne a zesklovatí, asi 3 až 5 minut. Vmíchejte rýži, opepřete ji a přidejte ½ lžičky soli. Promíchávejte, aby se rýže obalila v základu a začala průsvitnět, asi 2 minuty.
- Vlijte vermut, uveďte do mírného varu a vařte, až se víno odvaří, asi 2 minuty. Přidejte většinu vývaru, uveďte do mírného varu, vložte přikryté do trouby a vařte asi 16 až 18 minut, až se vývar téměř vsákne, rýže změkne, ale uchová si ještě pevný střed.
- Kastrol vyndejte z trouby a na sporáku dejte vařit na střední stupeň. Vlijte zbylý vývar a za stálého míchání dovařte, až bude rýže vláčná, ale stále trochu na skus, a omáčka bude krémovitá, asi 2 minuty. Mimo sporák pak vmíchejte parmazán, máslo a citronovou kůru, podle chuti osolte. Je-li třeba, přidejte trochu teplé vody tak, aby rizoto mělo polévkovitou konzistenci.
- Rýži přesuňte na podávací talíř, navrch poklaďte křupavými houbami, posypte petrželí a zakapejte olejem. Podávejte s dílky citronu.
PRIMA TIP: Houby To, že prospívají především díky vitaminům B2, B3, selenu a antioxidačním účinkům našemu zdraví, především srdci, si většina houbařů ani neuvědomuje. Jejich chuť a kulinární možnosti prostě mluví samy za sebe, ale jejich zdravotní potenciál je rozhodně další plus. Mimo sezonu můžete toto jídlo připravit se stejným úspěchem i s hlívou ústřičnou a hnědými žampiony.
Rizoto z trouby s pečenými houbami Zdroj: Marek Kučera