Pesto pokaždé jinak: pohrajte si se složením tradiční italské omáčky

Sklenička pesta je hotový zázrak. Mít jednu neustále v lednici se vyplatí a nemusí to být jen to bazalkové. Variabilita receptu vybízí k objevování nových chutí a kombinací.

Když se řekne pesto, většina z nás si vybaví klasiku s bazalkou a piniovými oříšky. Pesto se dá přitom vyrobit z kdečeho. Zapojte fantazii a nechte se originálním receptem inspirovat k dalším modifikacím.

Tradiční pesto alla genovese

Proslulá omáčka má svůj původ v severní Itálii, voní po bazalce a její název je odvozen od města Janova (Genova) a italského pestare (rozmačkat, rozmělnit, rozdrtit). Tradičně se připravuje drcením v hmoždíři a jeho základ tvoří kromě zmíněné bazalky a piniových oříšků ještě česnek, sůl, olivový olej a mix parmazánu a sýru pecorino.

Univerzální recept na pesto

Princip přípravy jakéhokoli pesta je jednoduchý a stále stejný:

  • 2 hrsti (50 g) bylinek nebo zeleniny
  • hrst pražených ořechů
  • 50 g strouhaného tvrdého sýra
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml panenského oleje
  • špetka soli na dochucení, případně pár kapek citronové šťávy
  1. Suroviny můžete buď nadrobno nakrájet, podrtit a rozetřít dohladka ve velkém hmoždíři s dřevěným tloučkem, nebo použít elektrický sekáček, případně malý smoothie mixér.
  2. Poměr volte od oka a hustotu pesta přizpůsobte účelu. Přidáním více olivového oleje vyrobíte tekutější pesto vhodné jako omáčku na těstoviny nebo zálivku na caprese. Pokud budete olejem šetřit, získáte naopak hustou pastu ideální k namazání na rozpečenou bagetu nebo naplnění kuřecí kapsy.

Zkuste jiné bylinky

Bazalkové pesto je klasika, ale podle sezony sáhněte i po jiných bylinkách jako medvědí česnek, koriandr, petržel, kopr, pažitka, mladé listy pampelišky a kopřivy, máta nebo libeček. Na jaře se nebojte přidat do pesta i lístky jedlého býlí, skvělá je mladá bršlice kozí noha nebo potočnice.

Použijte zeleninu a natě

Při výrobě pesta se nemusíte omezovat jen na bylinky. Vyzkoušejte listovou zeleninu a různé natě. Hodí se špenát, mangold, rukola, kadeřávek, řepné listy, jarní cibulka, mrkvová nebo ředkvičková nať. Skvělou volbou jsou také sušená rajčata, mladý hrášek, pečená zelenina (dýně, mrkev, paprika, cuketa, lilek) i olivy.

PRIMA TIP: Aby pesto zůstalo zelené, vyplatí se bylinky a lupení předem krátce blanšírovat.

Nahraďte piniové oříšky

Pesto se tradičně vyrábí z piniových oříšků. Mějte se u nich na pozoru a berte jen kvalitní z ověřeného zdroje. Levnější pinie nesou často hořkou pachuť a váš výtvor by spolehlivě pohřbily. Pokud chcete pesto zlevnit, bez problému nahraďte pinie jinými ořechy nebo semínky. Vyzkoušejte vlašské ořechy, mandle, kešu, pekany, para ořechy, slunečnicová nebo loupaná konopná semínka.

Jde to i bez sýru

Parmazán, ovčí pecorino či jiný tvrdý sýr pomůže vybalancovat chutě pesta. Pokud mléčné nejíte, sýr můžete vynechat nebo nahradit lahůdkovým sušeným droždím, jako to dělají vegani.

Vyzkoušejte různé oleje

Do pesta používejte výhradně panenské, za studena lisované oleje. Nemusíte ale zůstávat jen u olivového. Za vyzkoušení stojí panenský slunečnicový, řepkový i dýňový olej.

PRIMA TIP: Pesto zalité vrstvou oleje vydrží v lednici déle. Stejně ho spotřebujte ideálně do týdne a přebytky raději po porcích zamrazte.

Zdroj: autorský text, www.bonappetit.com, zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty