Losos
- losos (filety) 4 ks
- olivový olej 2 lžíce
- mořská sůl
- pepř
- citron (k podávání)
Pesto
- kopr (čerstvý) 1 šálek
- sůl
- česnek 1 stroužek
- vlašské ořechy (vyloupané) 50 g
- strouhaný parmazán 3 lžíce
- extra virgin olivový olej 60–80 ml
Bramborové lupínky
- brambory (typu B) 600–800 g
- olivový olej 2 lžíce
- mořská sůl
Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.10 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Postup přípravy
- Brambory (klidně i se slupkou, je-li hezká) nakrájejte na cca 2–4 mm silné plátky. Dejte je do mísy se studenou vodou, nechte cca 20 minut stát a pak ještě dvakrát propláchněte čistou studenou vodou. Plátky brambor nechte okapat v cedníku, pak je vyklopte na čistou utěrku a vysušte, klidně použijte ještě druhou utěrku.
- Pak je dejte zpátky do mísy, kterou jste mezitím vypláchli a osušili, přidejte olivový olej a důkladně promíchejte, aby se plátky obalily olejem ze všech stran. Mezitím rozpalte troubu na 200 °C. Vyložte plech pečicím papírem a rozložte na něj brambory v jedné vrstvě. Dejte péct cca na 30 minut, až budou krásně zlatavé. Až poté je osolte a ihned podávejte.
- Mezitím si připravte pesto: V mixéru promixujte několika pulsy kopr se špetkou soli. Přidejte všechny přísady, nakonec přilijte 3 lžíce oleje a rozmixujte na pastu. Ochutnejte a podle potřeby přisolte, přilijte ještě trochu oleje a znovu krátce promixujte.
- Rozehřejte nepřilnavou nebo grilovací pánev, potřete ji olejem a lososa opečte na olivovém oleji – nejprve stranou s kůží dolů cca 4 minuty podle výšky masa, poté další 4 minuty po druhé straně. Opečeného lososa přesuňte na talíř kůží dolů. Osolte a opepřete. Na porce rozdělte koprové pesto a podávejte s bramborovými lupínky a klínky citronu.