Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Losos s koprovým pestem a bramborové lupínky
Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky
V nové řadě kulinární show nabídla Karolína, domácí kuchařka, recept na pečeného lososa s nevšedním koprovým pestem a k tomu křupavé bramborové lupínky pečené v troubě.
do 1 hodiny
4 porce
Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.10 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Suroviny (4 porce)
Losos:
Pesto:
- lístky čerstvého kopru 1 šálek
- mořská sůl
- česnek, oloupaný 1 stroužek
- vlašské ořechy, vyloupané (nebo mandle) 50 g
- strouhaný parmazán 3 lžíce
- extra panenský olivový olej 60–80 ml
Bramborové lupínky:
- brambory typu B, oloupané nebo vydrhnuté kartáčkem 600–800 g
- Olivový olej 2 lžíce
- mořská sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory (klidně i se slupkou, je-li hezká) nakrájejte na cca 2–4 mm silné plátky. Dejte je do mísy se studenou vodou, nechte cca 20 minut stát a pak ještě dvakrát propláchněte čistou studenou vodou. Plátky brambor nechte okapat v cedníku, pak je vyklopte na čistou utěrku a vysušte, klidně použijte ještě druhou utěrku.
- Pak je dejte zpátky do mísy, kterou jste mezitím vypláchli a osušili, přidejte olivový olej a důkladně promíchejte, aby se plátky obalily olejem ze všech stran. Mezitím rozpalte troubu na 200 °C. Vyložte plech pečicím papírem a rozložte na něj brambory v jedné vrstvě. Dejte péct cca na 30 minut, až budou krásně zlatavé. Až poté je osolte a ihned podávejte.
- Mezitím si připravte pesto: V mixéru promixujte několika pulsy kopr se špetkou soli. Přidejte všechny přísady, nakonec přilijte 3 lžíce oleje a rozmixujte na pastu. Ochutnejte a podle potřeby přisolte, přilijte ještě trochu oleje a znovu krátce promixujte.
- Rozehřejte nepřilnavou nebo grilovací pánev, potřete ji olejem a lososa opečte na olivovém oleji – nejprve stranou s kůží dolů cca 4 minuty podle výšky masa, poté další 4 minuty po druhé straně. Opečeného lososa přesuňte na talíř kůží dolů. Osolte a opepřete. Na porce rozdělte koprové pesto a podávejte s bramborovými lupínky a klínky citronu.
Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky