zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Chimichurri omáčka vnese svěží vítr do vaší letní kuchyně
Autor: iStock Chimichurri omáčka vnese svěží vítr do vaší letní kuchyně

Chimichurri omáčka vnese svěží vítr do vaší letní kuchyně! Poradíme, jak ji připravit

K létu patří grilování – a proč se neinspirovat v jihoamerické kuchyni, kde jsou přímo mistři v grilování masa? K těm nejlepším steakům tam podávají svěží omáčku z bylinek a česneku zvanou chimichurri. Vyzkoušejte ji na příští grilovačce podle našeho návodu.
Klára Michalová , 07.06.2021

reklama

Tato bylinková salsa má původ v Uruguayi a Agentině, ale populární je v podstatě v celé Jižní Americe. Chimichurri je omáčka, v které nikdy nechybí hladkolistá petržel, česnek, vinný ocet a olivový olej. Další přísady lze přidávat podle vlastní fantazie a chuti – ostrost přidají chilli papričky, další rozměr obstarají i jiné bylinky, hodí se koriandr nebo oregano. 

Hotovou omáčku skladujte v lednici, kde vydrží 1–2 týdny, ale před podáváním ji nechte dojít do pokojové teploty a servírujte ke grilovanému masu. Je ale skvělá i k rybám a pečené zelenině. Chimichurri můžete použít také jako marinádu třeba na kuřecí maso nebo ryby.

Chimichurri salsa je výborná ke steakům
Autor: iStock Chimichurri salsa je výborná ke steakům

Další způsoby využití chimichurri omáčky:

  • Použijte ji jako jednoduchý dresink do letních těstovinových salátů nebo do kuskusu.
  • Přidejte trochu salsy do míchaných vajíček, kterým dodá nevšední svěží chuť.
  • Potřete trochou omáčky pizza placky nebo chleba naan, navrch dejte zeleninu (cuketu, papriku, cibuli) a zapečte.
  • Natřete chimichurri na topinky a ozdobte plátky mozzarelly a rajčat.
  • Vmíchejte omáčku do bílého jogurtu nebo zakysanky a rázem máte výborný dip k nakrájené čerstvé zelenině.

Tradičně se chimichurri připravovalo v hmoždíři, kde se použité ingredience rozdrtily najemno a poté se do nich přilévaly tekuté složky. Dnes můžete klidně použít mixér, nejprve bylinky, česnek, cibuli a chilli nasekejte najemno a poté vmíchejte olivový olej a vinný ocet. Tak si bylinky zachovají zářivou barvu. Ale pokud nemáte mixér ani hmoždíř, přijde na řadu starý dobrý nůž, kterým vše nasekejte nadrobno.

Chimichurri dodá svěží chuť masu i zelenině
Autor: iStock Chimichurri dodá svěží chuť masu i zelenině

Vyzkoušejte recept na nejlepší Chimichurri omáčku

NA 16 PORCÍ POTŘEBUJETE:

  • 1 hrnek hladkolisté petržele (pouze lístky)
  • 1/4 hrnku čerstvého koriandru (pouze lístky)
  • 1/4 hrnku čerstvého oregana (pouze lístky)
  • 1/3 hrnku nahrubo nasekané červené cibule nebo šalotky
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku červeného vinného octa
  • 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové nebo limetové šťávy
  • 1 lžičku soli
  • čerstvě namletý černý pepř podle chuti

POSTUP PŘÍPRAVY:

  1. Do nádoby mixéru dejte lístky petržele, koriandru a oregana. Přidejte nahrubo nasekanou cibuli nebo šalotku a stroužky česneku a rozmixujte najemno (ale ne tolik, jako když připravujete pesto).
  2. Ke směsi přidejte chilli vločky, olivový olej, vinný ocet, citrusovou šťávu, sůl a pepř a 2–3x pulsně promixujte. Ochutnejte a případně dosolte podle chuti.

PRIMA TIP: Koriandr a oregano lze vynechat, v tom případě zvyšte množství petržele.

reklama

Související témata: jak na to , chimichurri , grilování , bylinky , salsa

reklama

Přečtěte si také