Jana Králiková (Černá) / ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Hovězí rib eye steak s bylinkovou salsou chimichurri a uzeným solným květem

Moje hodnocení
2x

Perfektní steak připravený na grilu nebo doma na pánvi předpokládá vysokou kvalitu masa a také zajímavé dochucení. Vsaďte na stařené maso, které bude krásně křehké a šťavnaté. Doplňte ho výraznou bylinkovou omáčkou chimichurri a šmrnc dodejte masu i salse uzeným solným květem.

2 porce
30 minut

Suroviny

Chimichurri

Postup přípravy

  1. Maso posolte z obou stran panenskou mořskou solí. Tím dojde ve svalovině k rozprostření soli a „zakonzervování“ vláhy, díky které bude steak maximálně šťavnatý a „křupavý“. Chce to ale čas, proto je potřeba udělat to ideálně den nebo alespoň půl dne předem. Pak ho zabalte a uložte do lednice v zóně s 0°– 2 °C. Pokud čas nemáte, maso nesolte, jen ho osušte. Než budete maso grilovat, nechte ho temperovat na pokojovou teplotu.
  2. Ideálně půl dne předem si připravte chimichurri salsu, aby se stihla rozvonět. Nakrájejte petrželku, nasekejte chilli a česnek bez vnitřního klíčku nadrobno a smíchejte se všemi odměřenými ingrediencemi v zelenou „omáčku“.
  3. Maso osušte papírovou utěrkou z obou stran a potřete ho olejem. Rozehřejte pánev nebo gril a opékejte steak tak dlouho, dokud nebudete spokojeni.
  4. Maso pak nechte odpočinout pod alobalem, který na několika místech protrhněte, aby se nezapařilo. Maso jednou během odpočinku otočte. Pak ho nakrájejte na tenké plátky, osolte uzeným solným květem, opepřete a servírujte s trochou majonézy a chimichurri salsou.

PRIMA TIP: Máte rádi grilování? Pak by uzený solný květ neměl chybět ani ve vaší kuchyni. Vyrábí se šetrným studeným zauzením pomocí kouře z bukového dřeva, které trvá až sedm dní. Díky tomu má tato sůl přirozeně kouřovou chuť a jantarovou barvu. Perfektně se hodí na grilované pokrmy a na zjemnění polévek a do marinád. Solný květ se používá až na dochucení naservírovaného jídla, v závěru vaření nebo do marinád.

Vyzkoušejte také hovězí steak s dipem z pečeného česneku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí steak s dipem z pečeného česneku a restovanou zeleninou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jana Králiková (Černá) / ZÁSADNĚ ZDRAVĚ


Přečtěte si také

Recepty