Suroviny
- rib eye steak (z vyzrálého masa) 2 ks
- mořská sůl (panenská, Natural Mallorca)
- sůl (uzený solný květ, Natural Mallorca)
- pepř (čerstvě namletý)
- majonéza 2 lžíce
Chimichurri
- hladkolistá petržel 1 svazek
- chilli paprička 1 ks
- česnek 1 stroužek
- limetková šťáva 2 lžíce
- červený vinný ocet 40 ml
- extra virgin olivový olej 150 ml
- sůl (uzený solný květ, Natural Mallorca) 1/4 lžičky
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Maso posolte z obou stran panenskou mořskou solí. Tím dojde ve svalovině k rozprostření soli a „zakonzervování“ vláhy, díky které bude steak maximálně šťavnatý a „křupavý“. Chce to ale čas, proto je potřeba udělat to ideálně den nebo alespoň půl dne předem. Pak ho zabalte a uložte do lednice v zóně s 0°– 2 °C. Pokud čas nemáte, maso nesolte, jen ho osušte. Než budete maso grilovat, nechte ho temperovat na pokojovou teplotu.
- Ideálně půl dne předem si připravte chimichurri salsu, aby se stihla rozvonět. Nakrájejte petrželku, nasekejte chilli a česnek bez vnitřního klíčku nadrobno a smíchejte se všemi odměřenými ingrediencemi v zelenou „omáčku“.
- Maso osušte papírovou utěrkou z obou stran a potřete ho olejem. Rozehřejte pánev nebo gril a opékejte steak tak dlouho, dokud nebudete spokojeni.
- Maso pak nechte odpočinout pod alobalem, který na několika místech protrhněte, aby se nezapařilo. Maso jednou během odpočinku otočte. Pak ho nakrájejte na tenké plátky, osolte uzeným solným květem, opepřete a servírujte s trochou majonézy a chimichurri salsou.
PRIMA TIP: Máte rádi grilování? Pak by uzený solný květ neměl chybět ani ve vaší kuchyni. Vyrábí se šetrným studeným zauzením pomocí kouře z bukového dřeva, které trvá až sedm dní. Díky tomu má tato sůl přirozeně kouřovou chuť a jantarovou barvu. Perfektně se hodí na grilované pokrmy a na zjemnění polévek a do marinád. Solný květ se používá až na dochucení naservírovaného jídla, v závěru vaření nebo do marinád.
Vyzkoušejte také hovězí steak s dipem z pečeného česneku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí steak s dipem z pečeného česneku a restovanou zeleninou