Jan Volšička

Vysoký roštěnec na grilu s chimichurri salsou a pečenou čekankou

Moje hodnocení
3x

Jan Volšička, šéfkuchař restaurace Pohostinec Monarch, se s vámi podělí o recept na grilovaný steak, který je lehký, svěží a výborně se hodí právě na léto a grilovací sezonu, která je v plném proudu. Jako přílohu vyzkoušejte netradiční grilované čekankové puky a osvěžující salsu chimichurri.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • steaky z vysokého roštěnce, o minimální hmotnosti 250 g 4 ks

Čekanka

  • čekankové puky 4 ks
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Chimichurri

  • olivový olej 150 ml
  • červený vinný ocet 70 ml
  • česnek 2 stroužky
  • jarní cibulka 1 ks
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • čerstvý koriandr 1 hrst
  • červená chilli paprička 1 ks
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • šťáva z 1 citronu

Postup přípravy

  1. STEAKY: Gril rozpalte na 300 °C, steaky v pokojové teplotě před grilováním osušte, osolte, opečte asi 3 minuty z každé strany a pak je nechte 20 minut odpočívat, aby maso zkřehlo. Steaky nezakrývejte alobalem, nechte je volně ležet na prkénku nebo talíři. Pokud chcete maso opepřit, udělejte to až po grilování, jinak se koření zbytečně přepaluje.
  2. CHIMICHURRI: Jedná se spíše o salsu než omáčku. Všechny ingredience nasekejte najemno, smíchejte s olivovým olejem, octem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem a nechte v lednici alespoň 1 hodinu odležet.
  3. ČEKANKA: Čekankové puky rozřízněte napůl, pokapejte olivovým olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a nechte alespoň 15 minut odležet. Potom je v rychlosti opečte na grilu (asi 2 minuty z každé strany) a podávejte společně s masem a chimichurri salsou.

Pohostinec Monarch

Restaurace, která sídlí v samém srdci Prahy, v ulici Na Perštýně, nabízí posezení v jedinečném interiéru a u dobrého jídla. Kuchyně je česká tradiční, vaří se především z lokálních surovin, ale najdete zde i prvky moderní gastronomie a jejich specialitou jsou určitě steaky. Na vše dohlíží šéfkuchař Jan Volšička, kterého můžete sledovat při práci díky otevřené kuchyni, a odnést si tak další gastronomický zážitek.

Pohostinec Monarch má otevřeno denně od 11.30 do 23 hodin, připravuje týdenní obědové menu a stálou nabídku jídel à la carte v ceně jídel většinou mezi 170–380 Kč.

Více informací najdete na webu restaruace: www.monarch.cz, kde si můžete zároveň udělat online rezervaci.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jan Volšička


Přečtěte si také

Recepty