Steak s chimichurri omáčkou

Moje hodnocení
2x

Přemýšlíte, čím potěšit chlapa? Pokud zrovna není vegetarián nebo vegan, určitě se mu zavděčíte pořádným steakem. Alfa a omega je vybrat správné maso. Ideálně pořádně vyzrálé hovězí s tukovým žilkováním, které zachová šťavnatost. A pokud k němu naservírujte jihoamerickou omáčku chimichurri s česnekem a petrželí, bude to bomba! A následně i výbuch vášně :)

1 porce
30 minut
brazilská

Suroviny

  • stařené hovězí zadní 150–200 g
  • olivový olej
  • čerstvě namletý pepř
  • vločková sůl

Chimichurri

  • hladkolistá petržel 2 hrsti
  • čerstvé oregano 1 hrst
  • čerstvý koriandr 1 hrst
  • chilli papričky 2 ks
  • česnek 3 stroužky
  • citronová šťáva nebo vinný ocet 3 lžíce
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte chimichurri omáčku. Všechny bylinky velmi jemně posekejte (můžete si vzít na pomoc hmoždíř nebo mixér), přidejte najemno pokrájený nebo prolisovaný česnek a chilli papričku zbavenou semínek a nakrájenou najemno. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a dostatečně zalijte olivovým olejem.
  2. Steak v pokojové teplotě před opékáním osušte papírovou utěrkou a opepřete. V pánvi rozehřejte olivový olej a steak opékejte z obou stran. Můžete použít „centimetrové pravidlo“ – jak je steak vysoký, tolik minut ho opékejte z každé strany. Třícentimetrový kousek tedy budete z každé strany opékat 3 minuty. Po upečení steak zabalte do alobalu a nechte alespoň 10 minut odpočinout.
  3. Pak ho nakrájejte na tenké plátky, osolte vločkovou solí a podávejte s chimichurri omáčkou. Jako příloha se skvěle hodí pečené brambory nebo lehký salát.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty