Suroviny
- zadní hovězí maso (stařené ) 150–200 g
- olivový olej
- čerstvě namletý pepř
- sůl (vločková)
Chimichurri
- hladkolistá petržel 2 hrsti
- čerstvé oregano 1 hrst
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
- chilli papričky 2 ks
- česnek 3 stroužky
- citronová šťáva (nebo vinný ocet) 3 lžíce
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve si připravte chimichurri omáčku. Všechny bylinky velmi jemně posekejte (můžete si vzít na pomoc hmoždíř nebo mixér), přidejte najemno pokrájený nebo prolisovaný česnek a chilli papričku zbavenou semínek a nakrájenou najemno. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a dostatečně zalijte olivovým olejem.
- Steak v pokojové teplotě před opékáním osušte papírovou utěrkou a opepřete. V pánvi rozehřejte olivový olej a steak opékejte z obou stran. Můžete použít „centimetrové pravidlo“ – jak je steak vysoký, tolik minut ho opékejte z každé strany. Třícentimetrový kousek tedy budete z každé strany opékat 3 minuty. Po upečení steak zabalte do alobalu a nechte alespoň 10 minut odpočinout.
- Pak ho nakrájejte na tenké plátky, osolte vločkovou solí a podávejte s chimichurri omáčkou. Jako příloha se skvěle hodí pečené brambory nebo lehký salát.
Steak s chimichurri omáčkou Zdroj: Marek Podhora