Steak s chimichurri omáčkou
Zdroj: Marek Podhora
Steak s chimichurri omáčkou
Zdroj:
Marek Podhora
Přemýšlíte, čím potěšit chlapa? Pokud zrovna není vegetarián nebo vegan, určitě se mu zavděčíte pořádným steakem. Alfa a omega je vybrat správné maso. Ideálně pořádně vyzrálé hovězí s tukovým žilkováním, které zachová šťavnatost. A pokud k němu naservírujte jihoamerickou omáčku chimichurri s česnekem a petrželí, bude to bomba! A následně i výbuch vášně :)
1 porce
30 minut
brazilská
Postup přípravy
-
Nejprve si připravte chimichurri omáčku. Všechny bylinky velmi jemně posekejte (můžete si vzít na pomoc hmoždíř nebo mixér), přidejte najemno pokrájený nebo prolisovaný česnek a chilli papričku zbavenou semínek a nakrájenou najemno. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a dostatečně zalijte olivovým olejem.
-
Steak v pokojové teplotě před opékáním osušte papírovou utěrkou a opepřete. V pánvi rozehřejte olivový olej a steak opékejte z obou stran. Můžete použít „centimetrové pravidlo“ – jak je steak vysoký, tolik minut ho opékejte z každé strany. Třícentimetrový kousek tedy budete z každé strany opékat 3 minuty. Po upečení steak zabalte do alobalu a nechte alespoň 10 minut odpočinout.
-
Pak ho nakrájejte na tenké plátky, osolte vločkovou solí a podávejte s chimichurri omáčkou. Jako příloha se skvěle hodí pečené brambory nebo lehký salát.
Steak s chimichurri omáčkou
Zdroj: Marek Podhora
Steak s chimichurri omáčkou
Zdroj:
Marek Podhora