Suroviny
- kančí krkovice 800 g
- česnek 4 stroužky
- červená cibule 1 ks
- citronová šťáva (z limety a citronu)
- limetková šťáva
- červený vinný ocet
- jablečný ocet
- hladkolistá petržel
- čerstvé oregano
- máta (lístky)
- bazalka (čerstvá)
- tymián (čerstvý)
- olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Salát
- brambory (ratté brambory, uvařené ve šlupce) 600 g
- hrubozrnná hořčice (Pommery) pár lžic
- cornichon (nakrájené na kostičky) 100 g
- červený vinný ocet
- třtinový cukr
- zakysaná smetana pár lžic
- máslo
- cibule
- estragon (čerstvý)
- polníček
- pažitka (čerstvá)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Kápněte olivový olej do rozpáleného rendlíku, přidejte nasekané stroužky česneku a cibuli a nechte je podusit.
- Nakrájejte bylinky – mátu, petrželku, oregano, tymián a bazalku. Vhoďte je do mísy, zakápněte citronovou a limetovou šťávou, osolte a opepřete. Přidejte pár kapek červeného vinného a jablečného octa, poté vmíchejte podušený česnek s cibulkou. Promíchejte a nechte odležet – chimichurri je hotové.
- Kančí krkovičku rozkrojte napůl, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Rošt grilu potřete kůží ze špeku a maso zprudka opečte ze všech stran. Ztlumte oheň a nechte krkovičku pomalu grilovat 10–15 minut.
- Poté nechte maso pár minut odpočinout, nakrájejte ho na plátky a podávejte s chimichurri.
- Bramborový salát: Na másle orestujte nasekanou cibuli, zasypte ji třtinovým cukrem a nechte ho rozpustit. Zalijte trochou červeného vinného octa a nechte zredukovat.
- Nakrájejte uvařené brambory a okurky do mísy, přidejte trochu červeného vinného octa, nasekaný estragon, několik lžic hrubozrnné hořčice a přimíchejte cibulovou směs. Vše dobře promíchejte, dochutťte solí a pepřem a navrch nasypte lístky polníčku a nasekanou pažitku.