Suroviny
- hovězí svíčková 250 g
- šalotka (najemno nakrájená) 1 ks
- kapary (nasekané) 1 lžička
- kyselé okurky (nasekané) 1/2 lžičky
- dijonská hořčice 1 lžička
- tabasco
- pažitka
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- žloutek 1 ks
- toustový chléb
- pepř
K přípravě tatarského bifteku se tradičně používá hovězí svíčková, ale klidně použijte i hovězí zadní. Maso můžete naškrábat, namlít na hrubším mlýnku nebo ho nasekat v cuteru. Pokud používáte svíčkovou, která má opravdu jemné maso, doporučujeme maso na tatarák nakrájet najemno ručně nožem.
Postup přípravy
- Hovězí svíčkovou naškrábejte nebo nasekejte najemno.
- V misce promíchejte s uvedenými surovinami kromě žloutku.
- Vytvořte nejlépe pomocí nerezového tvořítka kopeček. Navrchu udělejte důlek a vložte do něj opatrně žloutek. Podávejte s nasucho opečeným toustem nebo s domácími hranolkami tak, jak se tatarák servíruje například ve Francii.
PRIMA TIPY, JAK NA NEJLEPŠÍ TATARÁK:
- Na přípravu tataráku není potřeba extra vyzrálé maso, stačí maso vyzrálé 14 dní. Jestli je pro vás chuť hovězího příliš výrazná, můžete tatarský biftek připravit i z jemnějšího masa telecího.
- Pokud maso vyndáte z lednice, nechte ho alespoň 30 minut odstát v pokojové teplotě.
- Výrazná dochucovadla, jako je kečup, hořčice či worcesterová omáčka, používejte s mírou - rozhodně méně znamená více a nechcete přebít chuť masa.
- K české verzi tataráku se podávají smažené topinky z kváskového chleba. Nebojte se přílohu odlehčit a použít nasucho opečený toust nebo čerstvou bagetu. Ve Francii či Belgii se k tatarskému bifteku často podávají bramborové hranolky a čerstvý listový salát.
- Pokud máte obavy z použití syrového žloutku, můžete místo něj do tataráku dát trochu olivového oleje. Tuto variantu rozhodně doporučujeme pro děti, těhotné ženy či starší osoby s oslabenou imunitou.
- Pokud servírujete tatarák pro každou osobu zvlášť, použijte žloutky z křepelčích vajec - jeden kus na osobu a porci.
Pokud máte chuť na klasiku, vyzkoušejte výborný recept na tatarák podle Zdeňka Pohlreicha. Tatarák ale nemusíte připravovat jen z hovězího masa. Doporučujeme vyzkoušet výtečný tatarák z čerstvého lososa.
Vyzkoušejte i oblíbený recept na tatarák Zdeňka Pohlreicha podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE