Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hovězí tatarák s kapary - nejlepší recept, jak připravit tatarský biftek
Zkuste tentokrát připravit hovězí tatarák trochu jinak, ve francouzském stylu. Jemnější dochucení tatarského bifteku dá vyniknout přirozené chuti kvalitního masa.
do 10 minut
224 kcal
2 porce
K přípravě tatarského bifteku se tradičně používá hovězí svíčková, ale klidně použijte i hovězí zadní. Maso můžete naškrábat, namlít na hrubším mlýnku nebo ho nasekat v cuteru. Pokud používáte svíčkovou, která má opravdu jemné maso, doporučujeme maso na tatarák nakrájet najemno ručně nožem.
Suroviny (2 porce)
- hovězí svíčková 250 g
- šalotka, najemno nakrájená 1 ks
- nasekané kapary 1 lžička
- nasekané kyselé okurky 1/2 lžičky
- dijonská hořčice 1 lžička
- pár kapek Tabasca
- čerstvá nasekaná pažitka
- Olivový olej 1 lžíce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Žloutek 1 ks
- nasucho opečené tousty k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Hovězí svíčkovou naškrábejte nebo nasekejte najemno.
- V misce promíchejte s uvedenými surovinami kromě žloutku.
- Vytvořte nejlépe pomocí nerezového tvořítka kopeček. Navrchu udělejte důlek a vložte do něj opatrně žloutek. Podávejte s nasucho opečeným toustem nebo s domácími hranolkami tak, jak se tatarák servíruje například ve Francii.
PRIMA TIPY, JAK NA NEJLEPŠÍ TATARÁK:
- Na přípravu tataráku není potřeba extra vyzrálé maso, stačí maso vyzrálé 14 dní. Jestli je pro vás chuť hovězího příliš výrazná, můžete tatarský biftek připravit i z jemnějšího masa telecího.
- Pokud maso vyndáte z lednice, nechte ho alespoň 30 minut odstát v pokojové teplotě.
- Výrazná dochucovadla, jako je kečup, hořčice či worcesterová omáčka, používejte s mírou - rozhodně méně znamená více a nechcete přebít chuť masa.
- K české verzi tataráku se podávají smažené topinky z kváskového chleba. Nebojte se přílohu odlehčit a použít nasucho opečený toust nebo čerstvou bagetu. Ve Francii či Belgii se k tatarskému bifteku často podávají bramborové hranolky a čerstvý listový salát.
- Pokud máte obavy z použití syrového žloutku, můžete místo něj do tataráku dát trochu olivového oleje. Tuto variantu rozhodně doporučujeme pro děti, těhotné ženy či starší osoby s oslabenou imunitou.
- Pokud servírujete tatarák pro každou osobu zvlášť, použijte žloutky z křepelčích vajec - jeden kus na osobu a porci.
Pokud máte chuť na klasiku, vyzkoušejte výborný recept na tatarák podle Zdeňka Pohlreicha. Tatarák ale nemusíte připravovat jen z hovězího masa. Doporučujeme vyzkoušet výtečný tatarák z čerstvého lososa.