Hovězí bibimbap: Korejská miska plná chutí s vejcem a zeleninou

Moje hodnocení
4x

Už jste o tomto pokrmu nejspíš slyšeli, jedli ho v restauraci, ale možná vás nikdy nenapadlo, že ho připravíte doma. Co to tentokrát zkusit a překvapit rodinu tradičním korejským jídlem bibimbap? Pestrá miska plná zeleniny a masa si jistě najde celou řadu fanoušků.

4 porce
120 minut
asijská

Suroviny

Hovězí maso:

Zeleninová obloha:

Omáčka:

Postup přípravy:

  1. Hovězí maso očistěte a dejte na 30 minut do mrazničky zatuhnout.
  2. Mezitím si ve větší misce promíchejte 2 ½ lžíce sójové omáčky se 2 lžičkami sezamového oleje, utřeným česnekem a ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře.
  3. Ztuhlé maso nakrájejte ostrým nožem na velmi tenké plátky, přidejte ho do připravené marinády a důkladně prsty promíchejte.
  4. Misku zakryjte potravinářskou fólií a nechte maso 30–60 minut odpočinout.
  5. Mrkev očistěte, cuketu zbavte semínek a vše nakrájejte na tenké nudličky. Shiitake houby nakrájejte na tenké plátky. Okurku podélně rozřízněte, lžičkou vydlabejte semínka a nožem ji nakrájejte natenko.
  6. V malé misce připravte gochujang omáčku smícháním gochujang chilli pasty se sójovou omáčkou, utřeným česnekem a sezamovým olejem. Podle chuti oslaďte a ponechte na podávání.
  7. Rýži uvařte podle návodu na obalu. V průběhu vaření rýže si připravte zeleninovou oblohu. Ve větším hrnci přiveďte k varu velké množství vody, kde postupně oblanšírujte mrkev, cuketu a okurku. Vždy pouze jeden druh zeleniny dejte do kovového cedníku a jakmile voda začne vřít, ponořte ho i se zeleninou do vroucí vody a nechte ji tam 1 minutu ponořenou.
  8. Stejným způsobem oblanšírujte mungo výhonky, ty ale ponechte ve vroucí vodě 2 ½ minuty. Po uplynutí uvedených časů cedník spolu se zeleninou vyndejte a přebytečnou vodu nechte okapat.
  9. Oblanšírovanou zeleninu přendejte vždy do vlastní misky (celkem čtyři misky), přidejte ½ lžičky sezamového oleje a ½ lžičky sójové omáčky a promíchejte.
  10. Ve větší pánvi rozpalte 1 lžíci slunečnicového oleje a nechte na něm orestovat nakrájené shiitake houby do změknutí (4–5 minut). Poté je vyndejte z pánve děrovanou naběračkou a stejně jako k zelenině přidejte ½ lžičky sezamového oleje spolu s ½ lžičky sójové omáčky a promíchejte.
  11. Do pánve poté přidejte špenátové listy spolu se 2 lžícemi vody a nechte zavadnout (1–2 minuty). Z uvařeného špenátu vymačkejte prsty přebytečnou vodu a ochuťte ho ½ lžičky sezamového oleje spolu s ½ lžičky sójové omáčky.
  12. Na závěr v pánvi zprudka orestujte na slunečnicovém oleji naložené hovězí nudličky (3–5 minut). Současně si v jiné pánvi připravte na slunečnicovém oleji volská oka.
  13. Uvařenou rýži rozdělte do čtyř větších misek. Do středu položte volské oko, které obložte připravenou zeleninou a orestovanými nudličkami masa.
  14. Bibimbap před podáváním posypte bílým sezamem a ihned podávejte s připravenou gochujang omáčkou.

Další tipy na jídla z korejské kuchyně? Zkuste naše recepty

Chcete si stále pochutnat na asijském jídle, ale bibimbap není to pravé? Zkuste kuřecí kung pao podle našeho videoreceptu

Kompletní recept ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kublanka.cz

Kublanka.cz

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.


Přečtěte si také

Recepty