Hovězí maso:
- hovězí maso (kvalitní, minutkové - roštěná, svíčková) 300 g
- sójová omáčka (světlá) 2 a 1/2 lžíce
- sezamový olej 2 lžičky
- česnek (utřený) 3 stroužky
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
Zeleninová obloha:
- mrkev (středně velká) 2 ks
- cuketa (menší) 2 ks
- salátová okurka 1/2 ks
- naklíčené mungo (výhonky) 150 g
- shiitake (čerstvé) 200 g
- špenát 300 g
- slunečnicový olej
- sezamový olej
- sójová omáčka (světlá)
- bílá sezamová semínka
Omáčka:
- chilli pasta (gochujang) 3 lžíce
- sójová omáčka (světlá) 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- česnek (utřený) 2 stroužky
Postup přípravy:
- Hovězí maso očistěte a dejte na 30 minut do mrazničky zatuhnout.
- Mezitím si ve větší misce promíchejte 2 ½ lžíce sójové omáčky se 2 lžičkami sezamového oleje, utřeným česnekem a ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře.
- Ztuhlé maso nakrájejte ostrým nožem na velmi tenké plátky, přidejte ho do připravené marinády a důkladně prsty promíchejte.
- Misku zakryjte potravinářskou fólií a nechte maso 30–60 minut odpočinout.
- Mrkev očistěte, cuketu zbavte semínek a vše nakrájejte na tenké nudličky. Shiitake houby nakrájejte na tenké plátky. Okurku podélně rozřízněte, lžičkou vydlabejte semínka a nožem ji nakrájejte natenko.
- V malé misce připravte gochujang omáčku smícháním gochujang chilli pasty se sójovou omáčkou, utřeným česnekem a sezamovým olejem. Podle chuti oslaďte a ponechte na podávání.
- Rýži uvařte podle návodu na obalu. V průběhu vaření rýže si připravte zeleninovou oblohu. Ve větším hrnci přiveďte k varu velké množství vody, kde postupně oblanšírujte mrkev, cuketu a okurku. Vždy pouze jeden druh zeleniny dejte do kovového cedníku a jakmile voda začne vřít, ponořte ho i se zeleninou do vroucí vody a nechte ji tam 1 minutu ponořenou.
- Stejným způsobem oblanšírujte mungo výhonky, ty ale ponechte ve vroucí vodě 2 ½ minuty. Po uplynutí uvedených časů cedník spolu se zeleninou vyndejte a přebytečnou vodu nechte okapat.
- Oblanšírovanou zeleninu přendejte vždy do vlastní misky (celkem čtyři misky), přidejte ½ lžičky sezamového oleje a ½ lžičky sójové omáčky a promíchejte.
- Ve větší pánvi rozpalte 1 lžíci slunečnicového oleje a nechte na něm orestovat nakrájené shiitake houby do změknutí (4–5 minut). Poté je vyndejte z pánve děrovanou naběračkou a stejně jako k zelenině přidejte ½ lžičky sezamového oleje spolu s ½ lžičky sójové omáčky a promíchejte.
- Do pánve poté přidejte špenátové listy spolu se 2 lžícemi vody a nechte zavadnout (1–2 minuty). Z uvařeného špenátu vymačkejte prsty přebytečnou vodu a ochuťte ho ½ lžičky sezamového oleje spolu s ½ lžičky sójové omáčky.
- Na závěr v pánvi zprudka orestujte na slunečnicovém oleji naložené hovězí nudličky (3–5 minut). Současně si v jiné pánvi připravte na slunečnicovém oleji volská oka.
- Uvařenou rýži rozdělte do čtyř větších misek. Do středu položte volské oko, které obložte připravenou zeleninou a orestovanými nudličkami masa.
- Bibimbap před podáváním posypte bílým sezamem a ihned podávejte s připravenou gochujang omáčkou.
Další tipy na jídla z korejské kuchyně? Zkuste naše recepty
Chcete si stále pochutnat na asijském jídle, ale bibimbap není to pravé? Zkuste kuřecí kung pao podle našeho videoreceptu
Kompletní recept ZDE