Hovězí bibimbap: Korejská miska plná chutí s vejcem a zeleninou

Moje hodnocení
20x

Už jste o tomto pokrmu nejspíš slyšeli, jedli ho v restauraci, ale možná vás nikdy nenapadlo, že ho připravíte doma. Co to tentokrát zkusit a překvapit rodinu tradičním korejským jídlem bibimbap? Pestrá miska plná zeleniny a masa si jistě najde celou řadu fanoušků.

4 porce
120 minut
asijská

Suroviny

Hovězí maso:

Zeleninová obloha:

Omáčka:

Postup přípravy:

  1. Hovězí maso očistěte a dejte na 30 minut do mrazničky zatuhnout.
  2. Mezitím si ve větší misce promíchejte 2 ½ lžíce sójové omáčky se 2 lžičkami sezamového oleje, utřeným česnekem a ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře.
  3. Ztuhlé maso nakrájejte ostrým nožem na velmi tenké plátky, přidejte ho do připravené marinády a důkladně prsty promíchejte.
  4. Misku zakryjte potravinářskou fólií a nechte maso 30–60 minut odpočinout.
  5. Mrkev očistěte, cuketu zbavte semínek a vše nakrájejte na tenké nudličky. Shiitake houby nakrájejte na tenké plátky. Okurku podélně rozřízněte, lžičkou vydlabejte semínka a nožem ji nakrájejte natenko.
  6. V malé misce připravte gochujang omáčku smícháním gochujang chilli pasty se sójovou omáčkou, utřeným česnekem a sezamovým olejem. Podle chuti oslaďte a ponechte na podávání.
  7. Rýži uvařte podle návodu na obalu. V průběhu vaření rýže si připravte zeleninovou oblohu. Ve větším hrnci přiveďte k varu velké množství vody, kde postupně oblanšírujte mrkev, cuketu a okurku. Vždy pouze jeden druh zeleniny dejte do kovového cedníku a jakmile voda začne vřít, ponořte ho i se zeleninou do vroucí vody a nechte ji tam 1 minutu ponořenou.
  8. Stejným způsobem oblanšírujte mungo výhonky, ty ale ponechte ve vroucí vodě 2 ½ minuty. Po uplynutí uvedených časů cedník spolu se zeleninou vyndejte a přebytečnou vodu nechte okapat.
  9. Oblanšírovanou zeleninu přendejte vždy do vlastní misky (celkem čtyři misky), přidejte ½ lžičky sezamového oleje a ½ lžičky sójové omáčky a promíchejte.
  10. Ve větší pánvi rozpalte 1 lžíci slunečnicového oleje a nechte na něm orestovat nakrájené shiitake houby do změknutí (4–5 minut). Poté je vyndejte z pánve děrovanou naběračkou a stejně jako k zelenině přidejte ½ lžičky sezamového oleje spolu s ½ lžičky sójové omáčky a promíchejte.
  11. Do pánve poté přidejte špenátové listy spolu se 2 lžícemi vody a nechte zavadnout (1–2 minuty). Z uvařeného špenátu vymačkejte prsty přebytečnou vodu a ochuťte ho ½ lžičky sezamového oleje spolu s ½ lžičky sójové omáčky.
  12. Na závěr v pánvi zprudka orestujte na slunečnicovém oleji naložené hovězí nudličky (3–5 minut). Současně si v jiné pánvi připravte na slunečnicovém oleji volská oka.
  13. Uvařenou rýži rozdělte do čtyř větších misek. Do středu položte volské oko, které obložte připravenou zeleninou a orestovanými nudličkami masa.
  14. Bibimbap před podáváním posypte bílým sezamem a ihned podávejte s připravenou gochujang omáčkou.

Další tipy na jídla z korejské kuchyně? Zkuste naše recepty

Chcete si stále pochutnat na asijském jídle, ale bibimbap není to pravé? Zkuste kuřecí kung pao podle našeho videoreceptu

Kompletní recept ZDE

Zdroj receptu

Kublanka.cz

Kublanka.cz

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů