Suroviny
- salátová okurka 1 ks
- chilli (korejské chilli gochugaru (mletá chilli mouka)) 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- zázvor (čerstvý ) 1cm kousek
- jarní cibulka 2 ks
- rybí omáčka 1 lžíce
- cukr 1/4 lžičky
- sezamový olej 1 lžička
- mořská sůl 3 lžíce
Postup přípravy
- Salátovou okurku omyjte a nakrájejte ji na 5cm špalíčky, ty poté rozkrájejte podélně na čtvrtiny. Dejte je do mísy, posypte mořskou solí a rukama dobře promíchejte. Nechte odstát asi 30 minut, poté okurku dobře propláchněte ve studené vodě a nechte okapat v cedníku.
- Česnek a zázvor nasekejte nadrobno. Jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte chilli mouku gochugaru, cukr, rybí omáčku, sezamový olej, česnek, zázvor a jarní cibulku.
- Vzniklou pastu důkladně, nejlépe ručně promíchejte s okurkou, nechte v lednici odležete alespoň půl hodiny.
PRIMA TIPY:
- Do pasty můžete přimíchat také lžičku korejské fermentované chilli pasty gojuchang, která dodá příjemnou kouřovou chuť.
- Na salát můžete použít i okurky nakládačky. Protože mají silnější slupku, zkuste trik korejských hospodyněk – nakrájené okurky trošku rozbijte paličkou na maso, aby lehce popraskaly.
- Hotový salát můžete dozdobit praženými sezamovými semínky.
Korejský pikantní okurkový salát 2 Zdroj: iStock