Najděte si recept
Na co máte chuť?

Smažená korejská křidýlka s pikantní chilli glazurou
Smažení kuřecího masa dokáže udělat v kuchyni nepořádek, a tak je klidně upečte v troubě. Výsledek je úplně stejně výtečný.
Suroviny (3–4 porce)
- kuřecí křídýlka 1 kg
- cukr krupice 2 lžičky
- Sůl 2 lžičky
- Sójová omáčka 100 ml
- Česnek 3 stroužky
Glazura:
- gochujang (korejská chilli pasta) 60 g
- Med 4 lžíce
- saké 2 lžíce
- rýžové víno mirin 4 lžíce
- rýžový ocet 4 lžíce
- opražená černá nebo bílá sezamová semínka 1 lžíce
Postup
- Kuřecí křidýlka rozpulte, ostré konce odkrojte a vložte je do uzavíratelného plastového sáčku nebo do velké mísy. Cukr, sůl a sójovou omáčku promíchejte v misce. Česnek oloupejte, nasekejte nahrubo, vmíchejte do marinády a přelijte přes kuře. Uzavřete sáček nebo mísu přetáhněte potravinářskou fólií a uložte přes noc do lednice.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Křidýlka sceďte, zlehka propláchněte a osušte papírovou utěrkou. Vyskládejte je na plech nebo do velkého pekáče, aby se nepřekrývala, a pečte ve vyhřáté troubě 45 minut. Během pečení křidýlka párkrát obraťte.
- Mezitím připravte glazuru – promíchejte všechny přísady. Z upečených křidýlek slijte přebytečný olej a potřete je glazurou (buď pomocí štětce, nebo glazuru opatrně na maso nalijte). Pečte dalších 10–15 minut, až jsou křidýlka zlatavá a lepivá. Podávejte na velkém servírovacím talíři.
PRIMA TIP: Gochujang je hustá korejská pasta ze zkvašených sójových fazolí, která obsahuje červenou chilli papričku a mletou rýži. Její pikantní, ale kyselá chuť dodá nevídané rozměry všem glazurám, polévkám, dušeným masům a marinádám. Koupíte ji v kelímcích v asijských potravinách, a až ji otevřete, skladujte ji v lednici. Pokud si myslíte, že je sriracha dobrá, tahle pasta by se mohla stát vaším novým favoritem.
Smažená korejská křidýlka s pikantní chilli glazurou; foto: Moje pouliční kuchyně
Moje pouliční kuchyně
Jennifer Joyce
Jennifer Joyce představuje "jídlo ulice", výběr receptů z celého světa, naplněné chutí, exotické potraviny "to go", které jsme si sami koupili od farmářů nebo na trhu ať už doma, nebo při cestě do zahraničí.
S touto knihou si můžeme raz dva připravit celou škálu jídel mezinárodní kuchyně, pokrmy, které jsou rychlé a snadné na přípravu a které jsou často levnější a obvykle mnohem zdravější, než naše tradiční jídla. Výběr 150 jídel (seřazených v jednotlivých kapitolách podle zemí) nabízí recepty na tacos, hamburgery, kari, souvlaki, placky, nudle a knedlíčky, bílý chléb, pizzu a mnoho dalších. Chytré nápady jako směsi koření a moderní metody vaření (například používání tlakového hrnce pro rychlejší přípravu masa) vám umožní připravit chutné a zdravé pokrmy mnohem rychleji a ušetří vám drahocenný čas.
Vydalo nakladatelství Omega.