Suroviny
- kuřecí křídla 1 kg
- cukr krupice 2 lžičky
- sůl 2 lžičky
- sójová omáčka 100 ml
- česnek 3 stroužky
Glazura
- chilli pasta 60 g
- med 4 lžíce
- saké 2 lžíce
- rýžové víno (mirin) 4 lžíce
- rýžový ocet 4 lžíce
- sezamová semínka (opražená černá nebo bílá) 1 lžíce
Smažení kuřecího masa dokáže udělat v kuchyni nepořádek, a tak je klidně upečte v troubě. Výsledek je úplně stejně výtečný.
Postup přípravy
- Kuřecí křidýlka rozpulte, ostré konce odkrojte a vložte je do uzavíratelného plastového sáčku nebo do velké mísy. Cukr, sůl a sójovou omáčku promíchejte v misce. Česnek oloupejte, nasekejte nahrubo, vmíchejte do marinády a přelijte přes kuře. Uzavřete sáček nebo mísu přetáhněte potravinářskou fólií a uložte přes noc do lednice.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Křidýlka sceďte, zlehka propláchněte a osušte papírovou utěrkou. Vyskládejte je na plech nebo do velkého pekáče, aby se nepřekrývala, a pečte ve vyhřáté troubě 45 minut. Během pečení křidýlka párkrát obraťte.
- Mezitím připravte glazuru – promíchejte všechny přísady. Z upečených křidýlek slijte přebytečný olej a potřete je glazurou (buď pomocí štětce, nebo glazuru opatrně na maso nalijte). Pečte dalších 10–15 minut, až jsou křidýlka zlatavá a lepivá. Podávejte na velkém servírovacím talíři.