Japchae: Korejské nudle s hovězím masem a zeleninou

Moje hodnocení
13x

Japchae je tradiční korejský pokrm z nudlí, které jsou vyrobeny ze sladkých brambor. Jsou poloprůhledné s příjemnou strukturou, podávají se většinou s hovězím masem, zeleninou a nudlemi, v bezmasé verzi se místo masa podává nakrájená vaječná omeleta.

2 porce
30 minut
asijská

Suroviny

  • hovězí steak, ideálně flank 225 g
  • suché nudle ze sladkých brambor 170 g
  • nasucho opražená sezamová semínka 1 lžíce

Omáčka

Stir-fry

Postup přípravy

  1. Hovězí steak nakrájejte přes vlákno na asi 3 mm tenké proužky a přendejte je do mísy.
  2. Nudle ze sladkých brambor uvařte podle návodu na obalu. Až budou hotové, ochutnejte je, měly by být uvařené doměkka, v tu chvíli je slijte a prolijte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Nechte stranou odkapat.
  3. Smíchejte všechny ingredience na omáčku v menší misce. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. 1 a 1/2 lžíce omáčky přilijte k nakrájenému masu a důkladně promíchejte, aby se maso obalilo omáčkou. Nechte marinovat, zatímco připravujete zbytek ingrediencí.
  5. Ve velké pánvi rozehřejte lžíci oleje. Když je pánev opravdu horká, rozprostřete do ní hovězí maso do jedné vrstvy a bez míchání nechte opékat, až bude zespoda opečené dohněda (cca 1 minutu). Maso obraťte a opečte i z druhé strany dozlatova, poté vyjměte z pánve na talíř.
  6. Do stejné pánve přilijte lžíci oleje. Přidejte houby nakrájené na plátky a restujte asi minutu, až budou houby poloměkké.
  7. Přidejte mrkev nakrájenou na tenké julienne nudličky, cibuli na tenké plátky a jarní cibulky na tenké špalíčky. Osolte a restujte, až zelenina téměř změkne. Obsah pánve přendejte do velké mísy.
  8. Do pánve dejte zbývajíci 1/2 lžíce oleje a přidejte překrájený špenát a restujte, až zavadne. Poté ho přesuňte do mísy k ostatní zelenině spolu s uvařenými nudlemi a hovězím masem. Přilijte zbytek omáčky a přisypte sezamová semínka. Vše důkladně promíchejte, až se omáčka vsákne.

PRIMA TIPY: Nudle ze sladkých brambor jsou typem skleněných nudlí, které jsou přirozeně bezlepkové. Můžete použít i jiný typ nudlí, např. ramen nudle nebo soba nudle, bude to stále skvělé jídlo, jen už to nebude japchae :)

Pohrát si můžete i s dalšími ingrediencemi. Jak už jsme zmínili v úvodu, pro vegetariány se nabízí verze s vaječnou omeletou, ale lze použít i tofu. Ostatní můžou zvolit kuřecí maso, vepřové maso, ale i krevety. Lze zaměnit i druhy zeleniny, hodí se například čínské zelí, zelená paprika, pak choi nebo bambusové výhonky.

Sledujte nás i na Pinterestu, kde najdete spoustu dalších nápadů:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty