Suroviny
- hovězí steak (ideálně flank) 225 g
- nudle (suché nudle ze sladkých brambor) 170 g
- sezamová semínka (nasucho opražená ) 1 lžíce
Omáčka
- sójová omáčka 1/4 hrnku
- hnědý cukr 1/4 hrnku
- sezamový olej 1 lžíce
- česnek (najemno nasekaný) 3 stroužky
- čerstvě namletý pepř 1/4 lžičky
Stir-fry
- rostlinný olej 3 lžíce
- houby (shiitake, hlíva ústřičná, hnědé žampiony, jidášovo ucho) 225 g
- mrkev 1 ks
- cibule 1/2 ks
- jarní cibulka 2 ks
- špenát 225 g
- sůl 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Hovězí steak nakrájejte přes vlákno na asi 3 mm tenké proužky a přendejte je do mísy.
- Nudle ze sladkých brambor uvařte podle návodu na obalu. Až budou hotové, ochutnejte je, měly by být uvařené doměkka, v tu chvíli je slijte a prolijte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Nechte stranou odkapat.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku v menší misce. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- 1 a 1/2 lžíce omáčky přilijte k nakrájenému masu a důkladně promíchejte, aby se maso obalilo omáčkou. Nechte marinovat, zatímco připravujete zbytek ingrediencí.
- Ve velké pánvi rozehřejte lžíci oleje. Když je pánev opravdu horká, rozprostřete do ní hovězí maso do jedné vrstvy a bez míchání nechte opékat, až bude zespoda opečené dohněda (cca 1 minutu). Maso obraťte a opečte i z druhé strany dozlatova, poté vyjměte z pánve na talíř.
- Do stejné pánve přilijte lžíci oleje. Přidejte houby nakrájené na plátky a restujte asi minutu, až budou houby poloměkké.
- Přidejte mrkev nakrájenou na tenké julienne nudličky, cibuli na tenké plátky a jarní cibulky na tenké špalíčky. Osolte a restujte, až zelenina téměř změkne. Obsah pánve přendejte do velké mísy.
- Do pánve dejte zbývajíci 1/2 lžíce oleje a přidejte překrájený špenát a restujte, až zavadne. Poté ho přesuňte do mísy k ostatní zelenině spolu s uvařenými nudlemi a hovězím masem. Přilijte zbytek omáčky a přisypte sezamová semínka. Vše důkladně promíchejte, až se omáčka vsákne.
PRIMA TIPY: Nudle ze sladkých brambor jsou typem skleněných nudlí, které jsou přirozeně bezlepkové. Můžete použít i jiný typ nudlí, např. ramen nudle nebo soba nudle, bude to stále skvělé jídlo, jen už to nebude japchae :)
Pohrát si můžete i s dalšími ingrediencemi. Jak už jsme zmínili v úvodu, pro vegetariány se nabízí verze s vaječnou omeletou, ale lze použít i tofu. Ostatní můžou zvolit kuřecí maso, vepřové maso, ale i krevety. Lze zaměnit i druhy zeleniny, hodí se například čínské zelí, zelená paprika, pak choi nebo bambusové výhonky.
Sledujte nás i na Pinterestu, kde najdete spoustu dalších nápadů: