Suroviny
- Oliheň (čerstvá) 3 ks
- rýžové víno (Shaoxing) 1 lžíce
- sezamový olej 2 lžíce
- hladká mouka 100 g
- semolina 50 g
- sůl 1 lžička
- bílý pepř (čerstvě namletý) 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zelené chilli papričky (malé) 2 ks
- červené chilli papričky (malé) 2 ks
- slunečnicový olej 1 lžíce
- zázvor (nastrouhaný) 2 lžičky
- kari lístky 4 ks
- rostlinný olej (na smažení) asi 750 ml
Postup přípravy
- Olihně očistěte – opatrně vytáhněte hlavu i s vnitřnostmi z těla. Z vytaženého kusu odřízněte chapadla. Uprostřed chapadel je tvrdý kousek podobný zobáku, který vyjměte. Tělo stáhněte z kůže, odtrhněte ploutve, které můžete také sníst. Z těla odstraňte průhlednou chrupavku. Kůži, vnitřnosti, zobák a chrupavku vyhoďte, chapadla, ploutve a tělo propláchněte a osušte papírovou utěrkou.
- Tělo nakrájejte po délce na proužky silné 3 cm, chapadla na kousky dlouhé 4 cm. Dejte do misky i s ploutvemi a zalijte rýžovým vínem a sezamovým olejem. Promíchejte, misku zakryjte potravinářskou fólií a nechte 30 minut marinovat při pokojové teplotě.
- Do fritézy nebo vyššího rendlíku vlijte olej alespoň do výšky sloupce 5 cm a zahřejte ho na 180 °C.
- Mezitím v míse promíchejte mouku, semolinu, sůl a bílý pepř a ve směsi důkladně obalte marinované kousky olihní. Vložte je po částech do kovového síta na smažení. Ponořte je v sítu do rozehřátého oleje a smažte dozlatova. Vyjměte je a nechte okapat přebytečný tuk na papírové utěrky. Stejným způsobem osmažte zbylé olihně. Osolte je a opepřete.
- Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte je na plátky. V pánvi wok rozehřejte na středním stupni olej, přidejte zázvor a smažte ho 1 minutu, až se rozvoní. Přidejte česnek, chilli papričky a kari lístky a smažte půl minuty, až česnek zezlátne. Přidejte smažené olihně a asi 10 sekund míchejte a restujte s ostatními surovinami. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Rýžové víno Shaoxing je jedno z nejznámějších rýžových vín v Číně. Název získalo podle regionu na východě země, kde se vyrábí kvašením rýže s vodou a malým množstvím pšenice. Obsahuje tedy lepek. Má tmavě jantarovou barvu a jemně nasládlou chuť a používá se na dochucení slaných asijských jídel. Koupíte ho v asijských obchodech i v exotickém oddělení v supermarketech i online.
Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu Zdroj: Asijská kuchyně
Vyzkoušejte také grilované kalamáry podle Zdeňka Pohlreicha