Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Moje hodnocení
3x

Tento hlavonožec je příbuzný s kalamáry a stejně jako jejich maso je třeba i to olihní upravit zprudka a krátce, aby zůstalo měkké a neproměnilo se v gumu. Fritované olihně se v Asii podávají nejčastěji v restauracích s nabídkou dim sum knedlíčků jako předkrm. Ale klidně si je dejte jako hlavní chod s listovým salátem.

4 porce
30 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Olihně očistěte – opatrně vytáhněte hlavu i s vnitřnostmi z těla. Z vytaženého kusu odřízněte chapadla. Uprostřed chapadel je tvrdý kousek podobný zobáku, který vyjměte. Tělo stáhněte z kůže, odtrhněte ploutve, které můžete také sníst. Z těla odstraňte průhlednou chrupavku. Kůži, vnitřnosti, zobák a chrupavku vyhoďte, chapadla, ploutve a tělo propláchněte a osušte papírovou utěrkou.
  2. Tělo nakrájejte po délce na proužky silné 3 cm, chapadla na kousky dlouhé 4 cm. Dejte do misky i s ploutvemi a zalijte rýžovým vínem a sezamovým olejem. Promíchejte, misku zakryjte potravinářskou fólií a nechte 30 minut marinovat při pokojové teplotě.
  3. Do fritézy nebo vyššího rendlíku vlijte olej alespoň do výšky sloupce 5 cm a zahřejte ho na 180 °C.
  4. Mezitím v míse promíchejte mouku, semolinu, sůl a bílý pepř a ve směsi důkladně obalte marinované kousky olihní. Vložte je po částech do kovového síta na smažení. Ponořte je v sítu do rozehřátého oleje a smažte dozlatova. Vyjměte je a nechte okapat přebytečný tuk na papírové utěrky. Stejným způsobem osmažte zbylé olihně. Osolte je a opepřete.
  5. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte je na plátky. V pánvi wok rozehřejte na středním stupni olej, přidejte zázvor a smažte ho 1 minutu, až se rozvoní. Přidejte česnek, chilli papričky a kari lístky a smažte půl minuty, až česnek zezlátne. Přidejte smažené olihně a asi 10 sekund míchejte a restujte s ostatními surovinami. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Rýžové víno Shaoxing je jedno z nejznámějších rýžových vín v Číně. Název získalo podle regionu na východě země, kde se vyrábí kvašením rýže s vodou a malým množstvím pšenice. Obsahuje tedy lepek. Má tmavě jantarovou barvu a jemně nasládlou chuť a používá se na dochucení slaných asijských jídel. Koupíte ho v asijských obchodech i v exotickém oddělení v supermarketech i online.

Vyzkoušejte také grilované kalamáry podle Zdeňka Pohlreicha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Asijská kuchyně

Emily Calderová Asijská kuchyně

Obliba asijské kuchyně stále stoupá s tím, jak ji lidé stále více poznávají na dovolených, v restauracích a bistrech. Pokud často nad talířem přemýšlíte, jak je pokrm udělaný, tahle kuchařka vás potěší. Podrobné návody, odměřování na mililitry a gramy i na hrnky, krásné fotky a srozumitelné postupy vás dovedou rychle k podobným výsledkům. Vybrat si můžete ze 70 receptů na oblíbené asijské pokrmy, od knedlíčků a nudlových polévek po stir-fry, rýžové misky, kari a smažené, slané i sladké dobroty. Jakmile si nakoupíte omáčky a dochucovadla nezbytných pro asijskou kuchyni, můžete se pustit do vaření a experimentů. U 70 pokrmů určitě nezůstane!

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty