Kalamáry s kořenovou zeleninou a česnekovou bagetou
Kalamáry s kořenovou zeleninou a česnekovou bagetou
Zdroj: archiv Natalíři.cz
Kalamáry s kořenovou zeleninou a česnekovou bagetou
Zdroj:
archiv Natalíři.cz
Moje hodnocení
6x
Lehké středomořské jídlo, po kterém se budete cítit jako na pláži v Sardinii. Česneková bageta jde krásně k mořským plodům, stejně jako na víně dušená kořenová zelenina. Pokud vám nějaké bílé víno po vaření zbyde, neváhejte jej ke kalamárům upíjet.
2 porce
30 minut
Suroviny
mražené kalamáry
500 g
suché bílé vino
1 dl
celer
50 g
Česnek
4 stroužky
Máslo
60 g
Šalotka
30 g
hladkolistá petržel
20 g
Tymián
5 g
rajčatové pyré
100 g
mrkev
50 g
francouzská bageta
1 ks
extra panenský olivový olej
Sůl
čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Kalamáry opláchněte pod studenou vodou a nakrájejte na kolečka. Mrkev s celerem očistěte a nakrájejte na 1 cm veliké kostičky. Šalotku oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Bagetu rozpůlte a obě půlky ještě podélně rozkrojte. Česnek oloupejte a nakrájejte na 2 mm tenké plátky. Z petržele si utrhněte pár lístků na ozdobu a zbytek petržele a tymiánu nasekejte na kousky cca 2 mm velké. Předehřejte si troubu na 180 °C, ve které později upečete bagetu.
Vezměte si kastrol a přidejte do něj 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin. Na vysokém plameni nechte olej rozpálit. Když je olej dostatečně rozpálený, stáhněte na střední plamen, přidejte mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce opékejte cca 3 minuty.
Do opečené zeleniny přidejte kalamáry, bílé víno, rajčatový protlak a dochuťte solí a pepřem dle chuti. Kastrol přikryjte pokličkou a kalamáry duste cca 5 minut.
Bagety potřete máslem a posypejte nasekaným česnekem. Potom je dejte péct přímo na mřížku trouby. Pečte v předem vyhřáté troubě (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C po dobu 7 minut.
Kalamáry vložte do misky nebo hlubokého talíře, ozdobte lístky petržele a servírujte s opečenou česnekovou bagetou.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.