Suroviny
- mražené kalamáry 500 g
- suché bílé vino 1 dl
- celer 50 g
- Česnek 4 stroužky
- Máslo 60 g
- Šalotka 30 g
- hladkolistá petržel 20 g
- Tymián 5 g
- rajčatové pyré 100 g
- mrkev 50 g
- francouzská bageta 1 ks
- extra panenský olivový olej
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kalamáry opláchněte pod studenou vodou a nakrájejte na kolečka. Mrkev s celerem očistěte a nakrájejte na 1 cm veliké kostičky. Šalotku oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Bagetu rozpůlte a obě půlky ještě podélně rozkrojte. Česnek oloupejte a nakrájejte na 2 mm tenké plátky. Z petržele si utrhněte pár lístků na ozdobu a zbytek petržele a tymiánu nasekejte na kousky cca 2 mm velké. Předehřejte si troubu na 180 °C, ve které později upečete bagetu.
- Vezměte si kastrol a přidejte do něj 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin. Na vysokém plameni nechte olej rozpálit. Když je olej dostatečně rozpálený, stáhněte na střední plamen, přidejte mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce opékejte cca 3 minuty.
- Do opečené zeleniny přidejte kalamáry, bílé víno, rajčatový protlak a dochuťte solí a pepřem dle chuti. Kastrol přikryjte pokličkou a kalamáry duste cca 5 minut.
- Bagety potřete máslem a posypejte nasekaným česnekem. Potom je dejte péct přímo na mřížku trouby. Pečte v předem vyhřáté troubě (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C po dobu 7 minut.
- Kalamáry vložte do misky nebo hlubokého talíře, ozdobte lístky petržele a servírujte s opečenou česnekovou bagetou.