Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou
Inspirujte se receptem z Portugalska a připravte doma výborné kalamáry. Není to nic složitého, stačí je očistit a hodit na pánev a za chvíli máte výborný letní oběd s vůní moře na stole. Jako přílohu připravte voňavou opečenou zeleninu s tymiánem.
do 30 minut
2 porce
Suroviny (2 porce)
- střední kalamáry 6 ks
- sýr Sao Migule nebo jiný tvrdý kravský sýr 100 g
- česnek 1 stroužek
- sůl a čerstvě namletý pepř
- olivový olej
- čerstvý tymián
- cuketa 1 ks
- menší lilek 1 ks
- větší rajče 1 ks
- paprika 1 ks
- citron
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kalamáry vyčistěte. Odstraňte z nich vnitřnosti a průhledný podélný skelet. Od chapadel oddělte část za zobákem a ten posléze vyndejte. Z kalamár stáhněte kůži a ploutvičky a znovu je důkladně omyjte.
- Oloupaný sýr nakrájejte na špalíčky. Kalamáry osolte a opepřete a do každé vložte kus sýra potřený rozdrceným česnekem. Otevřenou část kalamár zašijte párátkem, aby sýr v průběhu grilování nevytekl.
- Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a vložte připravené kalamáry. Restujte je z obou stran dozlatova.
- Zeleninu nakrájejte na kostky. Na druhé pánvi rozpalte olivový olej, přidejte zeleninu, čerstvý tymián, sůl a pepř a restujte do změknutí.
- Opečené kalamáry pokapejte citronovou šťávou a podávejte se zeleninou.
PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.
Více informací na: www.zrozeno.eu.