Suroviny
- máslo
- olivový olej
- šalvěj (čerstvá) 1 hrst + 6 lístků k podávání
- česnek 6 stroužků
- červená cibule 3 ks
- cibule 3 ks
- šalotka 3 ks
- pórek 500 g
- mořská sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
- vývar (horký, hovězí, kuřecí nebo zeleninový) 2 l
- bageta (malá rustikální bageta) 1 ks
- čedar (nastrouhaný) 200 g
- worcesterová omáčka
„Když jsem jako kluk pomáhal v tátově hospodě, vždy jsem měl na starosti krájení cibule. Jednoho dne mě napadlo, jak zastavit ten neustálý pláč při řezání cibule. Nandal jsem si potápěčské brýle a šnorchl. A fungovalo to! I když jsem u toho vypadal jako pako. Jestli chcete udělat stejný fórek, abyste pobavili rodinu, neváhejte a hurá do toho! Pokud ne, můžete s klidným srdcem nakrájet cibuli v kuchyňském robotu, abyste si ušetřili slzy :)“
Postup přípravy
- Do kastrolu dejte rozpustit máslo s olivovým olejem, přidejte šalvějové lístky a nadrcený česnek. Promíchejte, nechte trochu rozvonět a vhoďte nakrájené cibule, šalotky a pórek. Ochuťte solí a pepřem. Kastrol přikryjte poklicí, ale ponechte mezeru, aby mohla unikat pára, a na mírném ohni nechte pomalu vařit 45 minut. Zelenina by neměla příliš zhnědnout. Občas promíchejte, aby se cibule nepřichytla ke dnu. Když budete mít trpělivost na takto dlouhé a pomalé vaření, cibule se vám odmění neuvěřitelně sladkou úžasnou chutí.
- Když jsou cibule a pórek krásně hedvábné, přidejte horký vývar. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a nechte 10–15 minut probublávat.
- Předehřejte troubu nebo gril na maximum. Nakrájejte si z bagety šest krajíčků a v troubě je nasucho opečte. Dochuťte polévku a pokud jste spokojeni, nandejte ji do šesti ohnivzdorných misek a přendejte je na plech. Na tousty nasypte nastrouhaný čedar a sýr dobře přimáčkněte, aby na nich pěkně držel. Do každé misky položte jeden toust se sýrem a pokropte pár kapkami worcesterové omáčky.
- Lístky šalvěje, které jste si nechali bokem, pokropte olivovým olejem a na každý toustík položte jeden. Plech s mističkami dejte do předehřáté trouby pod gril, aby se sýr hezky rozpekl. Ale hlídejte ho, aby se nespálil! Opatrně vyndejte z trouby a servírujte. Upozorněte všechny strávníky, že misky jsou velmi horké!
Anglická cibulačka se šlavějí 2 Zdroj: JamieOliver.com
Tento recept je z televizní série a kuchařské knihy Jamie vaří doma.