Suroviny
- brambory (menší, salátové) 3 ks
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- vejce (velká) 6 ks
- olivový olej
- klobása chorizo (malé, každá asi 60 g) 2 ks
- rozmarýn (čerstvý) 2 snítky
- šalotka 2 ks
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- extra virgin olivový olej
- hladkolistá petržel 1 velký svazek
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na plný výkon nebo přímo rozpalte gril.
- Oloupané a na půlkolečka nakrájené brambory dejte do menšího kastrůlku, zalejte osolenou vodou a přiveďte k varu. Vařte je do změknutí, ale nesmíte je převařit, slijte je přes cedník a nechte okapat.
- Ve větší míse rozšlehejte vajíčka vidličkou, pořádně je osolte a opepřete a nechte připravené stranou.
- Rozpalte pánev o průměru 20 cm vhodnou i do trouby a šplíchněte na ní olivový olej. Přidejte na kolečka nakrájené chorizo a předvařené brambory. Po pár minutách, až se klobáska pěkně opeče a pustí ten krásně voňavý tuk a brambory budou křupavé a dozlatova, vyjměte vše z pánve děrovanou lžící a dejte stranou. Do rozpáleného tuku na pánvi vhoďte nasekaný rozmarýn a hned k němu vlijte rozšlehaná vejce. Přidejte k nim i brambory a chorizo a lehce zamíchejte. Poté vložte pánev do trouby pod gril a počkejte, až hezky zezlátne.
- Zatímco se omeleta peče, dejte do mísy na jemné proužky nakrájené šalotky s citronovou šťávou, solí, pepřem a pořádným šplíchancem exta virgin olivového oleje. Prsty promněte šalotky s dresinkem, aby změkly, a poté je smíchejte s nahrubo nasekanou petrželí. Servírujte trochu salátku přímo na nakrájenou omeletu.
Tento recept je z televizní série a kuchařské knihy Jamie vaří doma.