Neplecha na plechu

Dýně hokaido plněné rýží, zeleninou a kozím sýrem

Moje hodnocení
2x

Září je tu, takže to postupně můžeme rozjet s podzimními recepty. Jako první je na řadě plněná dýně! Klasika, kterou si můžete ozvláštnit podle svého. Tentokrát zvítězila rýže, ale také žampiony a kozí sýr.

5 porcí
90 minut

Suroviny

Na dochucení:

Postup přípravy:

  1. Dýně omyjte, odřízněte jim čepici a dobře je vydlabejte (čepici použijete později). Vydlabané dýně potřete olivovým olejem uvnitř i vně. Rýži uvařte doměkka.
  2. Než se rýže uvaří, připravte si všechnu zeleninu. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Stroužky česneku očistěte a prolisujte. Mrkev zbavte slupky a nakrájejte na drobné kostičky.
  3. Kadeřávku odřízněte listy a nakrájejte najemno. Žampiony očistěte a nakrájejte na kostičky. Nyní začněte zeleninu zpracovávat.
  4. Na pánvi rozpusťte trochu ghí a cibuli na něm nechte zesklovatět. Přidejte česnek a orestujte. Dále přisypte mrkev a nechte ji změknout, následně vložte žampiony a na závěr i kadeřávek.
  5. Vše ještě 5 minut restujte. Pak přidejte nastrouhanou citronovou kůru, rozmarýn, pepř a sůl a ještě 5 minut směs povařte, aby bylinky směs provoněly.
  6. Do hotové zeleniny zamíchejte rýži. Směsí naplňte dýničky. Vršek zasypte kozím sýrem.
  7. Vše přiklopte dýňovou pokličkou. Dýně naskládejte do pekáče, vložte je do trouby a pečte při 190 °C zhruba 45 minut.

Další recepty s dýní u nás na webu:

Nebo ochutnejte dýňovou polévku podle tohoto videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty